nieuwsanalyse

Vervroegde verkiezingen in Griekenland

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde zondagavond vervroegde parlementsverkiezingen aan na de zege van de conservatieve oppositie bij de Europese verkiezingen. ©AFP

Grieks premier Alexis Tsipras heeft zondagavond aangekondigd de parlementsverkiezingen te vervroegen van oktober naar juni. Hij deed dat na de zege van de conservatieve Nieuwe Democratie bij de Europese electorale race.

Voor Europese, regionale en lokale verkiezingen bestaat in Griekenland gewoonlijk niet al te veel belangstelling. Maar dit jaar was dat anders. ‘De Europese race is vrijwel zeker beslissend voor de toekomst van Griekenland. Het gaat om een generale repetitie voor de parlementsverkiezingen van dit najaar’, verwoordde Thanassis Diamantopoulos, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Pantion-universiteit in Athene, het de voorbije week. 

De partijen trokken de afgelopen weken dan ook alle registers open om zo goed mogelijk te scoren op 26 mei. Premier Alexis Tsipras strooide vorige week nog met een resem fiscale cadeaus in een poging de Grieken, moegetergd na een decennium besparings- en hervormingsbeleid, te verleiden tot een stem voor zijn linkse Syriza. 

Nieuwe Democratie

Maar het initiatief kon niet meer tot een kentering leiden. Net zoals de peilingen de voorbije weken aangaven, kwam de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie zondag als winnaar uit de strijd. Ze klokte af op ruim 33,3 procent van de stemmen.

Syriza volgt op ruime afstand en blijft steken op net geen 24 procent van de stemmen. De Beweging voor Verandering, de opvolger van de socialistische Pasok, is derde partij met zowat 7,5 procent van de stemmen.

De leider van Nieuwe Democratie, Kyriakos Mitsotakis, greep de resultaten van de Europese verkiezingen meteen aan om op te roepen tot het ontslag van Tsipras. 'Het is duidelijk dat de Grieken het vertrouwen in deze regering opgezegd hebben. De premier moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Hij moet opstappen en er moeten zo snel mogelijk nieuwe parlementsverkiezingen plaatsvinden', klonk het.

Verkiezingen in juni

Die oproep werd al snel beantwoord door Tsipras. 'Deze verkiezingen waren een vertrouwensstemming over de regering. En de uitkomst was niet wat we ervan verwacht hadden', zei de premier.

Hij kondigde aan de nationale stembusslag te vervroegen van oktober naar juni. Wellicht vinden die verkiezingen op 30 juni plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect