Vicekanselier Merkel verliest verkiezing SPD-voorzitterschap

©Michael Kappeler/dpa

De Duitse SPD-militanten kiezen voor een voorzittersduo dat erg kritisch is voor de coalitie met de partij van bondskanselier Angela Merkel.

Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van de regering van Angela Merkel, is zaterdag verslagen bij de verkiezing voor het voorzitterschap van de sociaaldemocratische partij SPD, zo heeft de partijleiding bekendgemaakt.

53%
van de stemmen
Het nieuwe SPD-voorzittersduo werd met 53,06 procent van de stemmen verkozen.

De tandem gevormd door Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken, die erg kritisch staan tegenover de coalitie met de conservatieven van bondskanselier Merkel, werd door de militanten met 53,06 procent van de stemmen verkozen, tegen 45,33 procent voor het duo Scholz en Klara Geywitz, een lokale verkozene uit de vroegere DDR.

Aan de tweede stemronde nam 54 procent van de 426.630 partijmilitanten deel. Walter-Borjans en Esken worden officieel voorzitter van SPD op een partijcongres van 6 tot 8 december in Berlijn. Geywitz en Scholz, de zwaargewichten in deze verkiezing, beloofden na de bekendmaking van de uitslag dat ze het nieuwe leidersduo zullen steunen.

'Grote Coalitie'

Minister van Financiën Olaf Scholz gold als de grote favoriet bij de SPD-voorzittersverkiezing. Scholz was een pleitbezorger van de voortzetting van de regering-Merkel, de zogeheten 'grote coalitie' tussen de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD.

De verkiezing is slecht nieuws voor Angela Merkel, die sinds veertien jaar aan de macht is en tot het einde van de legislatuur in 2021 wil regeren, voordat ze zich terugtrekt uit de politiek. Esken en Walter-Borjans, die een meer linkse lijn aanhouden, willen immers opnieuw onderhandelen over het coalitieakkoord dat SPD en de conservatieven van CDU-CSU in 2018 sloten.

De CDU-leiding sluit een heronderhandeling uit. De militanten moeten zich over een week op het congres in Berlijn uitspreken over de balans van de regering en stemmen voor een voortzetting van de coalitie of een uitstap eruit.

Lappenmand

De sociaaldemocratische partij ligt al een tijdje in de lappenmand na een reeks verpletterende nederlagen bij deelstaatverkiezingen. De SPD had al eerder gedreigd de stekker uit de grote coalitie te trekken als de christendemocraten hun verzet tegen een verhoging van het basispensioen niet opgaven.

De SPD-partijleiding staat sowieso onder druk van een deel van de achterban. Volgens veel SPD'ers heeft de partij niets te winnen bij de regeringsdeelname. Een deel van de achterban vraagt dat de partij uit de regering stapt. De roep klinkt steeds luider in de aanloop naar het cruciale partijcongres van begin december.

Extreemrechts

De dag zal komen dat een verzwakt CDU maar één optie meer heeft en dat zijn wij.
Alexander Gauland
AfD

Zaterdag werd ook bij AfD (Alternative für Deutschland) een nieuwe leider verkozen. Compromisfiguur Tino Chrupalla, een tot politicus omgeschoolde huisschilder uit de oostelijke deelstaat Saksen, volgt Alexander Gauland op als covoorzitter van de extreemrechtse partij.

AfD streeft ernaar een rol te spelen in de Duitse regering en tracht een einde te maken aan de strubbelingen om de macht binnen de partij die sinds haar oprichting zes jaar geleden aan de gang zijn.

Gauland zei tot de ongeveer 560 afgevaardigden op het tweedaagse congres dat de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel zich tot AfD zal moeten wenden als de linkse partijen een nieuwe alliantie smeden. 'De dag zal komen dat een verzwakt CDU maar één optie meer heeft en dat zijn wij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud