Wauquiez verkozen tot uitdager van Macron

Laurent Wauquiez is verkozen tot voorzitter van Les Republicains. ©REUTERS

De 42-jarige Laurent Wauquiez is zondagavond verkozen tot de nieuwe leider van Les Républicains, de grootste centrumrechtse partij in Frankrijk. Wauquiez, die bekendstaat als een conservatieve hardliner, kreeg al in de eerste ronde bijna drie kwart van de partijleden achter zich.

Wauquiez, de voorzitter van de lokale afdeling Auvergne-Rhone-Alpes, haalde in de eerste ronde 74,64 procent van de stemmen. Daarmee haalde hij het overtuigend van Florence Portelli (16,11 procent) en Maël de Calan (9,25 procent). Net geen 100.000 leden van de partij hebben een stem uitgebracht. Door de duidelijke overwinning van Wauquiez is er geen tweede stemronde meer nodig.

De nieuwe partijleider moet nu proberen om Les Républicains weer op het rechte spoor te krijgen. De partij werd zwaar aangetast door een schandaal rond zijn vorige leider, ex-premier François Fillon. Door een affaire rond de fictieve tewerkstelling van zijn echtgenote, werd Fillon in april al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen uitgeschakeld.

De partij heeft het bovendien moeilijk omdat huidig president Emmanuel Macron heel wat hervormingen doorvoert die de steun genieten van het bedrijfsleven. Dat heeft binnen Les Républicains gezorgd voor spanningen tussen leden die sommige hervormingen willen steunen en andere leden die voluit voor de oppositie willen gaan.

Wauquiez zelf heeft gesteld dat hij duidelijk een andere koers wil varen dan Macron. Hij omschrijft zijn beleid als 'echt rechts'. In tegenstelling tot Macron staat hij ook bekend als een euroscepticus. Tegenstanders vrezen dat hij zijn partij in het vaarwater van het extreemrechtse Front National wil brengen, in de hoop daar stemmen weg te kapen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud