Weber beticht Macron en Orbán van samenzwering

Manfred Weber en Ursula von der Leyen. ©EPA

‘Macron voerde campagne tegen Orbán, en nu werken ze plots samen en beschadigen ze de democratische principes van Europa’, zegt de Duitse christendemocraat.

Dinsdag werd de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen door de 28 staatshoofden en regeringsleiders aangewezen als de nieuwe Commissievoorzitter. Zij haalde het van de afgeserveerde Spitzenkandidaten Manfred Weber (EVP) en Frans Timmermans (SPD). De fracties van het Europees Parlement schoven die naar voren als kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie. Webers fractie bleek na de verkiezingen de grootste en had dus het recht om de voorzitter te leveren.

Er waren gesprekken in achterkamertjes en nachtelijke vergaderingen, waarin de as Macron-Orban gewonnen heeft en het Spitzenkandidaten-principe heeft ontmanteld.
Manfred Weber
Spitzenkandidaat EVP

Tot grote weerzin van de Duitse CSU’er legde de Europese Raad de consignes van het parlement naast zich neer. ‘Er waren politieke krachten die het resultaat van de verkiezingen niet wilden accepteren, er waren gesprekken in achterkamertjes en er waren nachtelijke vergaderingen, waarin de as Macron-Orbán gewonnen heeft en het Spitzenkandidaten-principe heeft ontmanteld’, reageert hij in de Duitse krant Bild.

Macron zwarte piet

Vooral de Franse president Emmanuel Macron moet het ontgelden. ‘Hij heeft mij nooit persoonlijk verteld dat hij tegen mij was’, zegt Weber. ‘Het argument dat ik geen bestuurlijke ervaring heb, is absurd. Een derde van de huidige staatshoofden in Europa had geen bestuurlijke ervaring toen ze werden aangewezen. Macron had er zelf nauwelijks. Alleen kiezers zouden mogen beslissen of een kandidaat voldoende gekwalificeerd is, niemand anders.’

‘Macron voerde campagne tegen Orbán, en nu werken ze plots samen en beschadigen ze de democratische principes van Europa’, stelt hij rancuneus. Volgens hem zou Orbán wraak hebben willen nemen omdat zijn partij op aandringen van toenmalig fractievoorzitter Weber geschorst is uit de conservatieve EVP-fractie.

Parlementsvoorzitter

Angela Merkel moet compromissen sluiten, dat begrijp ik volledig.
Manfred Weber
Spitzenkandidaat EVP

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel ging finaal overstag en liet Weber vallen. ‘Merkel moet compromissen sluiten, dat begrijp ik volledig. En dat ze nu een Duitse steunt om Commissievoorzitter te worden is logisch en correct’, zegt Weber. Bovendien steunt ook hij de kandidatuur van Von der Leyen.

Weber maakt over 2,5 jaar wel nog aanspraak op de post van parlementsvoorzitter. Hij zou dan de Italiaanse sociaaldemocraat David Sassoli opvolgen. Die werd woensdag verkozen tot voorzitter van het halfrond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud