Advertentie
analyse

Wie kan Frankrijk nog dynamiseren?

De Franse onafhankelijke presidentskandidaat Emmanuel Macron hield zaterdag een grote meeting in Lyon. ©EPA

In Frankrijk is de strijd om het presidentschap helemaal losgebarsten.

De belangrijkste kandidaten voor het hoogste ambt gingen op grote meetings allen op zoek naar kiezers. De laatste 70 dagen naar de stembusslag houden zeker nog verrassingen in.

Lyon was afgelopen weekend even de politieke hoofdstad van Frankrijk. Liefst drie presidentskandidaten hadden de derde stad van het land uitgekozen om een versnelling hoger te schakelen in hun race naar het Élysée.

In Parijs was anderhalve kandidaat aanwezig: eentje echt, de andere via een hologram virtueel. En de vijfde belangrijke kandidaat hield zich verborgen, wanhopig op zoek naar een nieuw begin.

Macron zet de toon

Het was Emmanuel Macron van En Marche! die zaterdag in Lyon de toon zette met een meeting waar 16.000 grotendeels overtuigde supporters hun favoriet kwamen ondersteunen. Het spektakel duurde van 15 uur tot 18.30 uur.

Via een zorgvuldig opgebouwde speech ontvouwde Macron zijn ideeën voor een nieuwe politieke toekomst. Voorbij de klassieke indeling links-rechts, met veel nadruk op het motto van de Franse republiek: liberté-égalité-fraternité. Maar ook openheid naar de rest van de wereld, en dan vooral Europa.

Le Pen als kandidate van het volk

Een dag later was het de beurt aan Marine Le Pen met haar eerste toespraak voor het congres van het extreemrechtse Front National. Le Pen speelde voluit de identitaire kaart en pleitte voor politieke verandering: ‘Tussen het geld van rechts en de fiscus van links ben ik voor het volk', was de slogan. De klassieke politiek ver voorbij.

Het Mélenchon-hologram van afgelopen weekend. ©Photo News

Jean-Luc Mélenchon, van het uiterst linkse La France Insoumise, had  een nieuwigheid in petto: hij sprak zijn troepen toe in Lyon maar eveneens, via een hologram, in Parijs. Die vernieuwing belette niet dat Mélenchon zijn klassieke radicaal-linkse programma herhaalde.

Afwezigen vallen op bij PS

Benoît Hamon werd dan weer in Parijs op het schild gehesen als kandidaat voor de socialistische PS. Hij vertegenwoordigt de linkervleugel van de partij. Een ding viel meteen op: enkele notoire figuren van zijn partij, te beginnen met premier Bernard Cazeneuve, waren niet op de meeting aanwezig.

Hamon stelt ook een stevig links programma voor met een basisinkomen voor iedereen, een verkorte werkweek en ander programmapunten die onverteerbaar zijn voor de sociaaldemocratische vleugel van zijn partij.

Waar is Fillon?

De opvallende afwezige in het verkiezingsgeweld van afgelopen weekend was François Fillon, de kandidaat voor de conservatieve Les Républicains en tot voor kort de belangrijkste kandidaat om president te worden.

Sinds de onthullingen over de fictieve tewerkstelling van zijn vrouw, het zogenaamde Penelopegate, vecht hij om te overleven. Hij is het mikpunt van spot bij zijn tegenstanders en dat veroorzaakt zenuwachtigheid bij zijn eigen partij. Het valt nog te bezien of zijn poging van maandagnamiddag om de gemoederen te bedaren veel zal uithalen.

Op naar een harde campagne

De evenementen in Lyon maakten een ding duidelijk: het zal een harde campagne worden met directe aanvallen op de tegenstander. Ieder doet dat op zijn manier, Le Pen en Mélenchon speelden hard en ongenadig op de man. Hamon poogt zich een plaatsje te zoeken.

Waar het met de race naartoe gaat, weet niemand meer. De dynamiek van de campagne is onleesbaar geworden, vooral door de positie van François Fillon. De klassieke rechtse kandidaat was eerst topfavoriet. Maar door Penelopegate is hij serieus teruggeslagen in de populariteitspolls. De meest recente peilingen voorspellen een finale tussen Macron en Le Pen.

Voorlopig houdt Fillon vol dat hij kandidaat is, maar de druk in de partij en vooral van de lokale verkozenen neemt toe om zich terug te trekken. Om 16 uur geeft hij wellicht meer uitleg op een persconferentie.

Franse politiek zoekt nieuw evenwicht

De Franse politiek zoekt in elk geval een nieuw evenwicht. Dat kan leiden tot ongeziene situaties. Het land gaat gebukt onder de gevolgen van de terroristische aanslagen in Parijs en Nice. De onvrede over de verlamde economische situatie is groot. De Franse kiezer wil een nieuw antwoord op die situatie.

Wie dat vindt, of zegt te vinden, heeft veel kans om president te worden. Maar voorlopig ligt de strijd volledig open. Wat de strijd zo onvoorspelbaar maakt, is niet zozeer de Franse kiezer, maar de Franse politiek zelf.

Die lijkt steeds minder het ideale antwoord te vinden om het land weer te dynamiseren. De campagne loopt in eerste instantie tot 23 april. Dan bepaalt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen welke twee van de vijf topkandidaten naar de tweede ronde mogen. En dan begint het weer van voor af aan richting 7 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud