Wit-Rusland neemt bocht in aanpak protesten

Honderden werknemers van tractor- en autofabrieken in Minsk hebben vrijdag het werk neergelegd uit protest tegen de repressie. ©EPA

De Wit-Russische autoriteiten hebben de grootste moeite om de protesten in het land onder controle te krijgen. Na de keiharde repressie kiezen ze nu voor een meer verzoenende toon.

De Wit-Russische autoriteiten lijken stilaan hun kar te keren in de massale protesten die het land sinds de presidentsverkiezingen van zondag in hun greep houden. Vrijdag kondigde minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei aan dat hij openstaat voor een constructieve en objectieve dialoog met zijn buitenlandse partners. Eerder op de dag hadden de autoriteiten zich al verontschuldigd en zo'n 2.000 demonstranten vrijgelaten, een zeldzame zet in een land dat al 26 jaar met ijzeren hand geregeerd wordt.

De bocht toont aan hoe kwetsbaar president Aleksandr Loekasjenko is. Zondag haalde hij volgens de officiële cijfers vlot een zesde ambtstermijn binnen, met zowat 80 procent van de stemmen. Volgens veel Wit-Russen wijst dat erop dat hij massaal gefraudeerd heeft. Sindsdien komen ze elke dag op straat, ondanks de massale repressie. Zeker twee demonstranten kwamen daarbij om. 7.000 andere werden opgepakt, van wie velen gefolterd zouden zijn.

Menselijke ketting

Ook vrijdag is de rust nog niet teruggekeerd. Demonstranten vormden menselijke kettingen in de hoofdstad Minsk en er braken stakingen uit in een paar grote staatsbedrijven, die de motor van de Wit-Russische economie vormen. Loekasjenko waarschuwde vrijdag dat die grote gevolgen kunnen hebben nu de wereldeconomie begint te herstellen van de coronapandemie. 'Iedereen strijdt op deze markten. Als we stoppen te werken, zullen we de productie nooit herstellen. Nooit', zei hij. In een adem ontkende hij de geruchten dat hij dood zou zijn of naar het buitenland zou zijn gevlucht.

Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja, die eerder deze week naar Litouwen vluchtte, riep de demonstranten op door te zetten. 'De autoriteiten moeten stoppen met geweld te gebruiken en de dialoog aangaan', zei ze in een video op YouTube. 'Ik vraag de burgemeesters van alle steden om dit weekend vreedzame massabetogingen te organiseren.'

Europese sancties

Later vrijdag houden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een spoedberaad over de kwestie. De roep om nieuwe sancties in te stellen klinkt steeds luider. Onder meer Commissievoorzitster Ursula von der Leyen riep op Twitter op de personen te straffen die de mensenrechten en de democratische waarden geschonden hebben.

De Europese Unie stelde in 2004 voor het eerst sancties in tegen Wit-Rusland en verstrengde die nog eens in 2011. In 2016 kwam er een versoepeling nadat Loekasjenko politieke gevangenen vrijgelaten had. Nieuwe sancties moeten unaniem worden aangenomen en zullen waarschijnlijk individuen viseren die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsuitslag en het geweld tegen demonstranten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud