Wit-Russische oppositieleidster vlucht naar Litouwen

©REUTERS

Svetlana Tichanovskaja is haar land, waar 'de laatste dictator van Europa' aan de macht is, ontvlucht na de verkiezingen van vorig weekend.

Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko uitdaagde bij de presidentsverkiezingen van zondag, is veilig en bevindt zich in Litouwen.

Dat zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius op Twitter.

Loekasjenko, ook wel de 'laatste dictator van Europa' genoemd, is door de Wit-Russische verkiezingscommissie maandag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen met 80,23 procent van de stemmen.

De oppositie verwerpt die uitslag en beschuldigt de autoriteiten van massale fraude. Na het sluiten van de stembureaus braken zondag hevigen protesten uit.

Ook voorbije nacht kwamen demonstranten op straat in de hoofdstad Minsk. Er heerst evenwel nog veel onduidelijkheid over de omvang van het protest en de reactie van politie. Enkele waarnemers zeggen dat het protest gewelddadiger verliep dan in de nacht van zondag op maandag. Toen raakten ongeveer honderd mensen gewond en werden zowat drieduizend manifestanten opgepakt.

'Dit was een historische avond', meldt de oppositiebeweging Strana dlja Zjizni na afloop. 'De nakende overwinning op de tiran wordt stilaan zichtbaar.'

Loekasjenko probeert met harde hand zijn positie te handhaven, maar het is voor het eerst in 26 jaar dat de oppositie zo sterk staat in Wit-Rusland.

In aanloop naar de verkiezingen belandden andere oppositiekandidaten in de gevangenis of zagen zich genoodzaakt het land te verlaten. Ook leden van het campagneteam van Tichanovskaja werden opgepakt. Tichanovskaja leefde grotendeels ondergedoken en kwam amper in het openbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud