Zelensky claimt monsterzege in Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky riep de strijd tegen corruptie uit tot een van zijn prioriteiten. ©AFP

De partij van president Zelensky verovert volgens de voorlopige uitslag een volstrekte meerderheid in het parlement.

De Oekraïense parlementsverkiezingen van zondag zijn uitgedraaid op een monsterzege voor president Volodymyr Zelensky. Volgens de voorlopige uitslag - 49 procent van de stemmen geteld - haalde zijn partij 'Dienaar van het volk' 42,5 procent van de stemmen.

Dat zou Zelensky een volstrekte meerderheid opleveren in het parlement. Slechts vier andere partijen slaagden erin over de kiesdrempel van 5 procent te springen, waaronder het pro-Russische Oppositie Platform (12,8%) en Europese Solidariteit (8,7%) van ex-president Petro Porosjenko.

Zelensky had Porosjenko drie maanden geleden al het nakijken gegeven bij de presidentsverkiezingen. In de tweede en finale ronde haalde de tv-komiek toen 73 procent van de stemmen. Hij scoorde met een populistische campagne waarin hij zich keerde tegen het politieke establishment.

Oorlog

Nu hij ook in het parlement domineert, kan Zelensky volop aan de slag. Hij schoof zondagavond al twee prioriteiten naar voren: het beëindigen van de separatistische oorlog in het oosten van Oekraïne, waarbij in vijf jaar 13.000 doden vielen, en de strijd tegen de corruptie.

Zelensky drong eerder al aan op directe onderhandelingen met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. Die hield lange tijd de boot af, al zijn er signalen dat hij de toon mildert. Eerder deze maand spraken Zelensky en Poetin elkaar voor het eerst aan de telefoon.

Het is de vraag hoe sterk de regering zal zijn die Zelensky op poten zet. Hij kwam zelf aan de macht zonder enige politieke ervaring. En ook in zijn partij 'Dienaar van het volk' zijn weinig ervaren rotten. Mogelijk moet Zelensky kiezen voor enkele technocraten op cruciale posten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud