Advertentie
Advertentie

Zwaar verlies voor rood-groen in Bremen

Burgemeester Jens Boehrnsen van Bremen en topkandidaat van de SPD brengt zijn stem uit. ©AFP

De regerende rood-groene coalitie heeft bij de regionale verkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Bremen zware verliezen geleden.

De al 70 jaar regerende sociaaldemocraten van burgemeester Jens Böhrnsen worden weliswaar weer de sterkste partij, maar zetten het slechtste naoorlogse resultaat neer. Böhrnsen moet vrezen voor een voortzetting van zijn coalitie met de Groenen, die eveneens grote verliezen moesten incasseren.

Volgens de peilingen van de zenders ARD en ZDF komt de SPD op 32,5 tot 33 procent. De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel kunnen met een lichte groei op 22 tot 23 procent de tweede grootste partij worden, gevolgd door de Groenen die nog 14,5 tot 15,5 procent halen. De Groenen waren in 2011 na de ramp met de kernreactor van Fukushima naar 22,5 procent gestegen.

Volgens de eerste prognoses zijn de winnaars de Liberalen (FDP), die met 6,5 procent terugkeren naar de Landtag, waaruit ze in 2011 verdwenen. Ook Links wint duidelijk en komt uit op 9,5 tot 10 procent. Het eurokritische Alternatief voor Duitsland (AfD) behaalt 5,0 tot 5,2 procent, de rechtspopulistische Burgers in Woede (BiW) 3 procent.

De eurokritische partij AfD maakt hiermee kans op een vertegenwoordiging in de Landtag. Eerder kon de partij al zetels in de wacht slepen in de deelstaten Saksen, Brandenburg, Thüringen en Hamburg. 

 

Dat geeft dan de volgende zetelverdeling: SPD 28 tot 30 zetels, CDU 20 tot 21, Groenen 13 tot 14, Links 8 tot 9, FDP 6, AfD 4 tot 5. De absolute meerderheid aan zetels bedraagt 42.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud