Circa 120 aanhangers van Fayulu gearresteerd

Aanhangers van oppositiekandidaat Martin Fayulu protesteren tegen de uitslag van de Congolese presidentsverkiezingen in de hoofdstad Kinshasa. ©AFP

De Republikeinse Garde in de Democratische Republiek Congo arresteerde zo'n 120 aanhangers van de Congolese oppositieleider Martin Fayulu.

Zo'n 120 aanhangers van de Congolese oppositieleider Fayulu Martin werden zaterdag gearresteerd in Kasenga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat wordt bevestigd door diverse bronnen uit het maatschappelijk middenveld.

'We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van deze 120 mensen', verklaarde mensenrechtenactivist William Mambwe in Kasenga, 120 km ten noorden van Lubumbashi in de provincie Haut-Katanga. Fayulu verloor de verkiezingen eerder deze week van Felix Tshisekedi. Die uitslag is zwaar gecontesteerd.

Klacht

We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van deze 120 mensen.
William Mambwe
Mensenrechtenactivist

Fayulu zou met 34,8 procent van de stemmen tweede zijn geworden in de presidentsverkiezing achter de andere oppositieleider Félix Tshisekedi, die met 38,75 procent van de stemmen tot winnaar werd uitgeroepen volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie (Céni).  Fayulu had vrijdagavond klacht ingediend bij het hooggerechtshof om de uitslag van de presidentsverkiezingen aan te vechten.

Volgens de meeste waarnemers heeft Fayulu bijna zeker de verkiezingen gewonnen. De kiescommissie Céni zelf ontkent alle aantijgingen van fraude, en dreigt er zelfs mee de verkiezingsuitslag te annuleren indien het verzet aanhoudt. In dat geval zou de huidige, aftredende, president Joseph Kabila gewoon aan de macht blijven.

Confrontaties

De verklaringen van Fayulu dreven zijn aanhangers in Kasenga de straat op, waarna de politie intervenieerde, aldus de mensenrechtenactivist. De politie weigert commentaar te geven. Inmiddels kwam het in Kolwezi, 200 kilometer verder naar het westen, tussen confrontaties tussen aanhangers van Fayulu en Tshisekedi, waardoor het tot gewonden en arrestaties kwam, aldus VN-radio Okapi.

Bij de parlementsverkiezingen, die samenvielen met de presidentsverkiezingen, heeft de zittende coalitie opnieuw de meerderheid behaald. De PPRD, de partij van Kabila, is de grootste partij in het parlement geworden.

Die situatie maakt het voor nieuwgekozen president Felix Tshisekedi en zijn partij, de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang, lastig om de verkiezingsbeloften uit te voeren. Volgens de grondwet heeft de coalitie belangrijke bevoegdheden en moet de president een premier uit een van de coalitiepartijen benoemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect