Advertentie

Egyptische president vaardigt strenge antiterreurwet uit

President Sisi bij de opening van de uitbreiding van het Suezkanaal ©© Mena/Xinhua Press/Corbis

Abdul Fattah al-Sisi pakt het islamitisch verzet in zijn land nog harder aan met een hele reeks erg strenge antiterreurwetten. Wie een terreurbeweging opricht of leidt, riskeert de doodstraf. Ook journalisten worden gemuilkorfd.

De nieuwe maatregelen komen niet echt als een verrassing. President Sisi had al in juni aangekondigd dat hij met strenge nieuwe wetgeving zou komen nadat een openbare aanklager was omgekomen bij een aanslag met een bomauto.

Het is hem er in de eerste plaats om te doen het islamitisch protest onder de knoet te houden. Dat protest is al twee jaar aan de gang en wil Sisi ten val brengen. Als hoofd van het Egyptische leger schoof Sisi in 2013 de toenmalige president Mohammed Morsi aan de kant, een overtuigd moslim die in zijn land een islamitische maatschappij wou vestigen.

Bij het verzet tegen Sisi zijn de voorbije jaren al honderden politieagenten en militairen om het leven gekomen.

De nieuwe wetten pakken in de eerste plaats islamitische opstandelingen aan. Verdachten zullen door speciale rechtbanken versneld berecht worden. Wie schuldig wordt bevonden aan lidmaatschap van een of andere verboden beweging, riskeert tot 10 jaar gevangenisstraf. Op het oprichten of leiden van een protestbeweging staat voortaan zelfs de doodstraf. Het financieren van terroristische bewegingen kan iemand levenslange opsluiting kosten, wat in Egypte overeenstemt met 25 jaar cel. Het aanzetten tot geweld of opzetten van websites die terroristische boodschappen verspreiden, kan 5 tot 7 jaar gevangenis opleveren.

Ook journalisten krijgen het voortaan moeilijker in Egypte. Wie niet de officiële versie geeft van zogenaamde terreurdaden, riskeert tot 25.000 dollar boete. President Sisi wou aanvankelijk zelfs journalisten achter de tralies stoppen voor dergelijke feiten, maar past zijn wet aan na binnen- en buitenlands protest.

Het wordt ook gemakkelijker gemaakt voor de ordediensten om hardhandig op te treden. Voor militairen of politieagenten die aangeklaagd worden omdat ze geweld hebben gebruiken, komen er speciale rechtbanken. De soldaten of agenten worden ook beter beschermd tegen de wettelijke gevolgen van hun daden.

Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de nieuwe antiterreurwetten. Zij voeren aan dat het in Egypte nauwelijks nog mogelijk zal zijn er een afwijkende mening op na te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud