Extreme armoede in zwart Afrika blijft ‘onaanvaardbaar hoog'

Rwandese vrouwen bewerken de grond om deze klaar te maken voor terrassenbouw. In absolute cijfers is het aantal Afrikanen dat in extreme armoede leeft nog toegenomen sinds 1990. ©Roemers, Martin/Hollandse Hoogte

Voor het eerst leeft minder dan een tiende van de wereldbevolking in extreme armoede. Toch acht de Wereldbank de mondiale nooddruft ‘nog steeds onaanvaardbaar hoog’, vooral in zwart Afrika.

Toen de Verenigde Naties in 2000 hun Millenniumdoelstellingen uitspraken, stond extreme armoede boven aan de lijst: tegen 2030 moet die de wereld uit zijn. De internationale gemeenschap stelde zich het tussentijdse doel dat in 2020 slechts 9 procent van de wereldbevolking in extreme armoede mag leven. Volgens de raming die de Wereldbank gisteren publiceerde, lijkt dat bijna bereikt.

©Mediafin

Voor het eerst moet minder dan een tiende van de wereldbevolking - 9,6 procent - met een inkomen onder 1,9 dollar (1,7 euro) per dag rondkomen. In 1990 was dat 37 procent, bij de start van het millennium 29 procent. Ruim 1 miljard mensen zijn uit de extreme armoede getild. Ondanks de kredietcrisis kenden de ontwikkelingslanden een solide economische groei, waardoor de armste 40 procent van de inwoners hun inkomen zag stijgen.

Vooral in Azië is de opmars spectaculair. Dankzij het Chinese groeimirakel is de extreme armoede in Oost-Azië het voorbije anderhalve decennium gedecimeerd van ruim 60 naar amper 4 procent. In Zuid-Azië - geholpen door de expansie van India - liep de armoede terug van de helft tot 13,5 procent van de bevolking.

Toch leven nog steeds 700 miljoen mensen in extreme miserie. ‘Onaanvaardbaar hoog’, oordeelt de Wereldbank. Vooral de ontwikkeling van zwart Afrika baart zorgen. De extreme armoede neemt er veel minder snel af: van 58 procent bij het begin van het millennium naar 35 procent. In absolute cijfers is het aantal Afrikanen dat in extreme armoede leeft, zelfs toegenomen sinds 1990: van 284 naar 347 miljoen, de helft van het mondiale totaal.

Doordat de economische groei onder druk blijft staan, bestaat het gevaar dat velen die uit de armoede getild zijn, er weer in sukkelen. Velen blijven in ‘gematigde armoede’ hangen, en honderden miljoenen blijven verstoken van degelijk onderwijs, gezondheidszorg en proper water.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud