Hof erkent Tshisekedi als president van Congo

Félix Tshisekedi (55) is drie weken na de chaotische stembusslag uitgeroepen tot de Congolees president. ©REUTERS

De klacht van de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu is afgewezen.

Het Congolese hooggerechtshof heeft Félix Tshisekedi (55) officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De regering van Congo laat weten dat Tshisekedi de vijfde president van Congo is. De zoon van de legendarische oppositieleider Étienne Tshisekedi (1932-2017) zou dinsdag de eed afleggen.

Volgens het Congolese grondwettelijk hof heeft Fayulu geen bewijs voor verkiezingsfraude.

Het hof verwierp het beroep van de presidentskandidaat Martin Fayulu, die tot de verliezers behoort. De zakenman verloor de presidentsverkiezingen van zijn rivaal Tshisekedi, maar tekende beroep aan tegen de uitslag. Volgens hem zou op grote schaal zijn gefraudeerd. Volgens het hof heeft Fayulu geen bewijs voor zijn aanklacht aangeleverd.

De kiescommissie van Congo riep op 10 januari Tshisekedi uit tot winnaar van de stembusgang, die chaotisch verliep. Het kamp van Fayulu zegt echter dat Tshisekedi in werkelijkheid is uitgekomen op slechts 19 procent. In de opiniepeilingen vooraf was Fayulu ook torenhoog favoriet om de huidige president Joseph Kabila op te volgen.

Geheime deal

Volgens Fayulu is de overwinning van Tshisekedi tot stand gekomen na een geheime deal met Kabila. Kabila mocht zichzelf niet meer kandidaat stellen, maar zou het volgens tegenstanders op een akkoord hebben gegooid met Tshisekedi om achter de schermen toch aan de macht te kunnen blijven, nadat zijn eigen kandidaat te weinig stemmen had gehaald bij de verkiezingen.

De Afrikaanse Unie had ook serieuze twijfels geuit over de uitslag van de presidentsverkiezingen en had Congo opgeroepen de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen.

Na de verkiezingsuitslag zijn bij protesten in Congo zeker 34 mensen omgekomen en zijn ongeveer 60 gewonden gevallen. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 240 mensen om onduidelijke redenen opgepakt.

Fayulu vraagt de internationale gemeenschap om Félix Tshisekedi niet te erkennen als president van Congo. Hij noemt zichzelf 'de enige legitieme president' van Congo. Hij blijft de overwinning opeisen, met 60 procent van de stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud