Advertentie
Advertentie

Hongersnood dreigt voor miljoenen Afrikanen

Door een tekort aan neerslag en aanhoudende droogte dreigt hongersnood voor miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika. ©REUTERS

Voor 12 miljoen inwoners van Somalië, Ethiopië en Kenia is meteen voedselhulp nodig, zegt de Landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Door een tekort aan regenval en aanhoudende droogte dreigt hongersnood voor 17 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika. Dat maakte de FAO, de Landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties, zondag bekend. Voor ongeveer 12 miljoen mensen in Somalië, Ethiopië en Kenia is onmiddellijk voedselhulp nodig.

Volgens Maria Helena Semedo, adjunct-directeur-generaal Klimaat en Natuurlijke Hulpbronnen bij de FAO, is de nood zeer hoog. ‘De omvang van de situatie vraagt om onmiddellijke actie en coördinatie op nationaal en regionaal niveau. We hebben te maken met een humanitaire noodsituatie.’

In het voorbije half jaar viel in de Hoorn van Afrika slechts een vierde van de normale hoeveelheid neerslag. De zwaarst getroffen gebieden zijn Somalië, het noordoosten en de kustregio van Kenia en het zuidoosten en de noordoostelijke Afarregio in Ethiopië. De FAO maakt zich ook ernstig zorgen over inwoners van Zuid-Soedan en de West-Soedanese regio Darfur. Bewoners kampen er met een gebrek aan alle basisvoorzieningen als gevolg van de onveilige situatie in die gebieden.

Afgelopen vrijdag waarschuwden de Verenigde Naties ook al voor een hongersnood in Jemen. Door de aanhoudende oorlog is twee derde van de naar schatting 25 miljoen inwoners afhankelijk van noodhulp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud