Mozambique voor tweede keer in een maand getroffen door zwaarste cycloon ooit

In de Comoren, een eilandengroep voor de kust van Mozambique, vielen al zeker drie doden door Kenneth. ©AFP

De cycloon Kenneth ging donderdag aan land in het straatarme land. Dat is nog altijd aan het bekomen van de doortocht van de cycloon Idai vorige maand.

Met windsnelheden tot 220 kilometer per uur is de cycloon Kenneth donderdag aan land gegaan in het noordoosten van Mozambique. Zijn doortocht is goed voor twee trieste records: de cycloon is de zwaarste ooit in Mozambique en nooit eerder kwamen er zo snel na elkaar twee cyclonen aan land.

Hoe groot de schade precies is en hoeveel doden er vielen, blijft voorlopig onduidelijk. Maar internationale hulporganisaties vrezen het ergste nadat het straatarme land vorige maand al zwaar werd getroffen door de cycloon Idai. Toen vielen meer dan 1.000 doden en werden tienduizenden mensen dakloos. Hulporganisaties zijn nog altijd bezig mensen aan onderdak, water en medicijnen te helpen en de cholera-epidemie die na de ramp uitbrak in te dijken.

Zware overstromingen

Kenneth ging donderdag in het noordoosten van Mozambique aan land, enkele duizenden kilometers van het gebied dat vorige maand getroffen werd. De volgende dagen wordt veel regen verwacht, wat de kans op grote overstromingen doet toenemen. Overheidsfunctionarissen vrezen dat zo'n 680.000 mensen gevaar lopen. 30.000 inwoners werden uit voorzorg geëvacueerd.

Donderdag trok Kenneth al een spoor van vernieling over de Comoren, een eilandengroep voor de kust van Mozambique. Daar vielen zeker drie doden, maar dat aantal kan nog oplopen. De cycloon bereikte ook het zuiden van Tanzania.

Nooit eerder werd Mozambique in enkele weken tijd door twee cyclonen van categorie 4 getroffen. Normaal krijgt het land een à twee keer per jaar af te rekenen met een cycloon van categorie 2.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud