Ook spanningen met Congo raken Brussels Airlines

Afrika (hier in Rwanda) is enorm belangrijk voor Brussels Airlines. De lijn naar Congo is een van de belangrijkste. ©Photo News

Brussels Airlines moet het aantal vluchten op de Congolese hoofdstad Kinshasa terugschroeven van zeven naar vier per week. Dat hebben de Congolese autoriteiten beslist, zo werd bij Brussels Airlines vernomen. Voorlopig is er evenwel nog geen verandering.

Officieel is er sprake van 'een gebrek aan wederkerigheid'. Brussels Airlines vliegt wel op Congo, maar er is geen Congolese maatschappij die op België vliegt. Maar hoogstwaarschijnlijk is de beslissing politiek gemotiveerd. De relaties tussen de Belgische regering en het regime van president Joseph Kabila zijn de voorbije maanden fel verslechterd.

'Dit is heel jammer, vooral voor onze passagiers', reageert Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. De maatschappij werkt aan een nieuw vluchtprogramma, dat ze ter goedkeuring moet voorleggen aan de Congolese autoriteiten. De maatregel geldt vanaf deze week. Het is niet duidelijk voor hoe lang.

De vlucht van maandag naar Kinshasa is gewoon vertrokken. Het is nog niet duidelijk of die van dinsdag zal plaatsvinden.

Tot nu toe vloog Brussels Airlines dagelijks op Kinshasa. Vier vliegtuigen keerden rechtstreeks terug, drie andere vlogen eerst nog naar Luanda (Angola).

Tussen Kabila en de Belgische regering gaat het almaar slechter. Nadat België begin dit jaar had besloten om 25 miljoen euro aan samenwerkingsprojecten met de Congolese regering stop te zetten en te heroriënteren naar rechtstreekse humanitaire hulp voor de bevolking, kondigde Kinshasa eind januari aan dat ons land zijn kantoor voor ontwikkelingssamenwerking moet sluiten.

Ook werd het 'Schengenhuis' gesloten. Dat door België beheerde huis levert visa af voor Congolezen die naar 17 Europese Schengenlanden willen reizen.

Voorlopig geen verandering

Brussels Airlines kan voorlopig zeven keer per week naar de Congolese hoofdstad Kinshasa blijven vliegen. Dat blijft zo tot wanneer de Congolese luchtvaartautoriteit het nieuwe vluchtprogramma heeft goedgekeurd, zo werd vernomen bij Brussels Airlines.

 Brussels Airlines werkte een nieuw vluchtprogramma uit, dat ter goedkeuring is voorgelegd aan de Congolese autoriteit. Zolang dat niet is goedgekeurd, mag er nog altijd dagelijks gevlogen worden, aldus Kim Daenen, woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Het is niet duidelijk wanneer de autoriteit een beslissing zal nemen.

De maandagvlucht kon alvast probleemloos landen in Kinshasa en de op dinsdag geplande vlucht blijft vooralsnog voorzien. Mocht er iets veranderen, worden de reizigers op de hoogte gebracht, verzekert Daenen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud