Tanks rukken op naar hoofdstad Zimbabwe

De 93-jarige Robert Mugabe regeert al sinds 1980 met ijzeren hand over Zimbabwe. ©AFP

Het leger clasht steeds meer met de entourage van de stokoude dictator Robert Mugabe.

Ooggetuigen melden dinsdagmiddag zeker zes tanks op de invalswegen naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Maandag had generaal Constantino Chiwenga, de opperbevelhebber van het leger in het Oost-Afrikaanse land, er al mee gedreigd 'in te grijpen' als de 93-jarige president Robert Mugabe doorgaat met 'de zuivering van partijleden met een bevrijdingsachtergrond'.

Mugabe regeert al sinds 1980, toen Zimbabwe onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk, met ijzeren hand. Als sleutelfiguur in de bloedige bevrijdingsoorlog tegen de blanke kolonisatoren heeft Mugabe altijd zijn toenmalige medestanders prominente politieke en militaire posities bezorgd. De jongste jaren worden die echter steeds meer verwijderd uit Mugabes partij ZANU-PF. En wordt de strijd om de stokoude Mugabe op te volgen steeds harder gevoerd.

Zo werd vorige week maandag Emerson Mnangagwa ontslagen als vicepresident. Als gewezen minister van Defensie onderhoudt Mnangagwa, bijgenaamd 'de krokodil', goede banden met de legerleiding, die nu dreigt in te grijpen. Zijn ontslag ruimde de baan voor first lady Grace Mugabe, die er hoe langer hoe meer op aanstuurt haar stokoude man op te volgen.

De 52-jarige Grace Mugabe, die Mnangagwa vorige week nog 'een slang' noemde 'die de kop ingeslagen moet worden', staat op haar beurt sterk bij de jongerenafdeling van ZANU-PF. Jongerenleider Kudzai Chipanga noemde dinsdagochtend het dreigement van de legertop alvast 'een verkrachting van onze grondwet'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content