Tunesische straatprotesten breiden uit

Opnieuw kwam het tot hevige schermutselingen tussen de politie en de betogers in Tunesië. ©AFP

De straatprotesten in Tunesië slepen nu al drie dagen aan. Belgische bedrijven actief in het land nuanceren de impact van het protest.

Vannacht kwam het opnieuw tot hevige straatprotesten in Tunesië. Jonge betogers bekogelden agenten met stenen en molotovcocktails en in Siliana, een stad in het noorden, probeerden een massa het gerechtsgebouw binnen te dringen. Ook in de hoofdstad Tunis heerste een woelige sfeer.

De politie gebruikte in meerdere steden traangas om de betogers uiteen te drijven. In Kasserine, een centraler gelegen stad, kwam het tot een hevige confrontatie tussen Tunesiërs en de politie. Daar blokkeerden manifestanten de straten met banden.

De onrusten in Tunesië slepen nu al drie dagen aan en keren zich tegen een aantal nieuwe besparingsmaatregelen van de regering. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden de voorbije dagen 237 personen opgepakt.

Belgische textielbedrijven in Tunesië

'De protesten worden vergeleken met die van de Arabische Lente in 2011, maar dat is zeker niet het geval.'
Bart Vervaecke
CEO Sioen Industries

Een aantal Belgische textielbedrijven hebben vestigingen in het Noord-Afrikaanse land. Sioen Industries heeft er twee fabrieken, waarvan een in de hoofdstad Tunis. Het bedrijf ondervindt geen hinder, klinkt het bij Bart Vervaecke, de CEO van Sioen Industries.

‘Noch onze werknemers, noch onze vakbonden merken iets van de onrusten. Hopelijk wordt het snel rustiger. De protesten worden vergeleken met diegene die aan de vooravond van de Arabische Lente in 2011 begonnen, maar dat is zeker niet het geval. Ik heb de indruk dat de onrusten worden uitvergroot.’

Ook Creamoda, de beroepsorganisatie van de kleding- en confectiesector, heeft tot op heden geen reacties gekregen van Belgische textielbedrijven in Tunesië. 'Op dit moment is het nog niet naar België gehyperventileerd.' zegt Erik Magnus, de directeur van Creamoda. Magnus voegt toe dat het land alle belang heeft bij rust en een klimaat waar ondernemingen zich op hun gemak voelen.

Ook Fedustria, de textielsectorfederatie, volgt de ontwikkelingen in Tunesië nauw op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content