Zwaarste stroomonderbrekingen in jaren bedreigen Zuid-Afrikaanse economie

Bouwvakkers werken aan de Medupi centrale van het staatsenergiebedrijf Eskom. ©Reuters

Het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf Eskom slaagt er zelfs in het hartje van de zomer niet in voldoende elektriciteit te leveren. Het kreunt onder een jarenlang wanbeleid en corruptie.

Het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf Eskom heeft dinsdag voor de derde dag op rij delen van het elektriciteitsnet platgelegd om een instorting van het nationale net te vermijden. De zwaarste stroomonderbreking in jaren kwam er nadat zeven centrales onverwachts waren uitgevallen, het gevolg van het jarenlange wanbeleid bij het bedrijf. Enkele maanden voor de verkiezingen van mei moet president Cyril Ramaphosa nu bewijzen dat hij de problemen de baas kan.

Eskom, dat volledig in handen van de overheid is en 90 procent van Zuid-Afrika van stroom voorziet, balanceert al jaren op de rand van de afgrond. Onder de vorige president Jacob Zuma was het berucht om zijn corruptie en wanbeleid: centrales werden jarenlang verwaarloosd en onderhoudswerken werden uitgesteld.

27 miljard euro schulden

Intussen sleept het bedrijf een schuld van 419 miljard rand (zo'n 27 miljard euro) met zich mee en kampt het met dalende inkomsten, personeelsstakingen en sabotages door koperdiefstallen. Bovendien is het verloop aan de top enorm: de jongste tien jaren waren er tien directeurs en drie nieuwe raden van bestuur.

Ramaphosa weet hoe gevaarlijk het imploderende bedrijf kan zijn. 'Eskom zit in een grote crisis en vormt een enorme bedreiging voor Zuid-Afrika', zei hij vorige week in het parlement. Bij zijn aantreden verving hij meteen de volledige top en onlangs kondigde hij aan dat hij het bedrijf in drieën wil splitsen, zodat elk deel beter de kosten kan beheersen en financiering kan vinden.

Weinig effect

Dat voorstel botste op luid protest van de vakbonden, die vrezen dat dat de eerste stap is naar de privatisering van het bedrijf. Het ratingagentschap Moody's waarschuwde dan weer dat een splitsing weinig effect heeft op Eskoms financiële problemen.

Zelf stelt Eskom voor zijn schulden onder controle te brengen door de elektriciteitsprijs de komende drie jaar jaarlijks met 15 procent te doen stijgen. Maar dat zou problematisch zijn voor het economische herstel van Zuid-Afrika, dat vorig jaar kort in een recessie belandde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect