Advertentie

16.000 Belgen op grootste zwarte lijst ter wereld

zwarte lijst World-Check ©Mediafin

Internationaal onderzoek onthult alle namen in het World-Check-register.

Bijna 16.000 Belgen en inwoners van ons land staan op World-Check, de grootste zwarte lijst ter wereld. Die wordt in 170 landen door alle grootbanken en meer dan 6.000 andere bedrijven gebruikt om te weten welke klanten, sollicitanten en zakenpartners een ‘risico’ vormen, gaande van mensen die ‘politiek gevoelig’ liggen tot mensen die gelinkt worden aan criminaliteit en terrorisme. Maar onderzoek van De Tijd met media in vijf andere landen, onder de naam Global Blacklist, onthult dat heel wat mensen, ook veel Belgen, onterecht op de zwarte lijst prijken.

De lijst bulkt dan ook van de fouten. Zo staan er Belgen in de categorie ‘terrorisme’ die al zijn vrijgesproken voor terrorisme of nooit zijn vervolgd. Zelfs de Belgische Moslimliga stond op de terrorismelijst van World-Check, terwijl de liga al meermaals opriep tégen geweld.

De lijst wordt door alle grootbanken en meer dan 6.000 bedrijven in 170 landen gebruikt. Maar ze bulkt van de fouten en veel mensen staan er onterecht op.

Ook de Brusselse rechter Christine Schurmans belandde onterecht op de lijst ‘financiële criminaliteit’, waarin verkeerdelijk staat dat ze ooit geviseerd is voor corruptie. Celebrity’s als Jean-Marie Pfaff, Véronique De Kock en Hans Otten werden om twijfelachtige redenen als risicovol bestempeld. World-Check schuimt dan ook gewoon het internet af om ‘risicovolle’ mensen te vinden.

Privacyregels

Toch bevestigen de Belgische grootbanken KBC, BNPP Fortis, ING en Belfius dat ze World-Check elke dag gebruiken om al hun klanten te screenen. De banken zeggen er wel bij dat ze de databank nooit als enige bron gebruiken.

Maar Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de Belgische Privacycommissie, ziet verschillende problemen met de zwarte lijst en gaat de kwestie aankaarten bij de banken én op Europees niveau. Want als de databank onbetrouwbaar is, mag je ze dan nog gebruiken?

World-Check zegt in een reactie dat het iedereen aanmoedigt het bedrijf te contacteren als ze onterecht op de zwarte lijst staan. Al is de vraag hoe je kan achterhalen of je erop staat? World-Check beweert ‘specialisten’ in huis te hebben en de Europese privacyregels te volgen. Maar het schuift ook de verantwoordelijkheid van zich af: gebruikers van de databank werken ermee op basis van hun eigen procedures. En wie op de risicolijst staat, is daarom nog niet meteen schuldig, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud