Artsen Zonder Grenzen weigert gedragscode reddingsacties te tekenen

Artsen Zonder Grenzen zou met haar reddingsacties op de Middellandse Zee een aanzuigeffect creëren van bootjes met vluchtelingen. ©Photo News

De ngo verzet zich tegen de Italiaanse gedragscode die de redding van vluchtelingen op de Middellandse Zee moet regelen.

Artsen Zonder Grenzen heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dat het de gedragscode voor reddingsschepen op de Middellandse Zee niet ondertekent.

'Meerdere bepalingen in de gedragscode kunnen tot gevolg hebben dat de effectiviteit en capaciteit van de huidige zoek- en reddingsactiviteiten beperkt worden, met mogelijk zeer ernstige humanitaire gevolgen', klinkt het in een persbericht van Artsen Zonder Grenzen.

'Dat schepen geredde mensen altijd naar een veilige haven moeten brengen en niet mogen overbrengen naar een ander reddingsschip, zorgt voor minder reddingscapaciteit op zee en meer verdrinkingsdoden.'
Artsen Zonder Grenzen

'Vooral het voorstel dat schepen geredde mensen altijd naar een veilige haven moeten brengen en niet mogen overbrengen naar een ander reddingsschip, levert onnodige beperkingen op ten aanzien van de huidige reddingscapaciteit op zee, met meer verdrinkingsdoden tot gevolg.' 

Ook de bepaling dat gewapende politieagenten mee zouden mogen varen aan boord van reddingsschepen, stuit op verzet van Artsen Zonder Grenzen. 'Het druist in tegen de fundamentele humanitaire principes van onafhankelijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid.'

Aanzuigeffect

De hulporganisatie ligt al langer onder vuur omdat ze met haar reddingsacties voor de Libische kust een aanzuigeffect zou creëren op de vluchtelingenstroom en mensensmokkelaars in de kaarten zou spelen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalde al meermaals fel uit naar Artsen Zonder Grenzen. Ook nu weer uitte hij op Twitter zijn onvrede.

Meer controle door Italië

Naast Artsen Zonder Grenzen weigerden nog vier andere hulporganisaties de Italiaanse gedragscode te ondertekenen. Het Duitse Sea-Watch, Sea-Eye en Jugend Rettet, en het Franse SOS Mediterranee willen zich niet houden aan de Italiaanse code.

Save the Children, het Maltese Migrant Offshore Aid Station en het Spaanse Proactiva Open Arms zetten wel hun handtekening.

Artsen Zonder Grenzen redde in de eerste zes maanden van dit jaar 16.000 vluchtelingen op de Middellandse Zee. ©EPA

Italië dreigde er al mee zijn havens te sluiten voor organisaties die de gedragscode niet ondertekenen. 'Zij die weigeren te tekenen hebben zichzelf buiten het georganiseerde systeem geplaatst van reddingsacties op zee, met alle mogelijke consequenties', klonk het op het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken. Wie niet tekent mag zich aan strengere controles verwachten van de Italiaanse autoriteiten. 

Op de Middellandse Zee werden dit jaar al 95.000 vluchtelingen gered. Ruim een derde van de reddingoperaties gebeurt door hulporganisaties. Artsen Zonder Grenzen redde er in de eerste maanden van dit jaar al 16.000 vluchtelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content