opmerkelijk

Belgen verliezen bijna 3 werkdagen per jaar in file

De file-ellende is wereldwijd het grootst in Los Angeles. ©AP2006

De Belgische automobilist stond vorig jaar gemiddeld 21 uur in de file, bijna een volledige dag of bijna 3 werkdagen. Rond Brussel was dat zelfs 41 uur.

Ons land is goed voor een veertiende plaats in de Europese ranking van fileleed, en behoort daarmee tot de middenmoot, zo blijkt uit de jaarlijkse Traffic Scorecard van het Amerikaanse Inrix, de internationale marktleider in realtimeverkeersinformatie. Wereldwijd prijken we op de 41ste plaats.

Gemiddeld stonden we in 2016 met zijn allen 21 uur in de file. Wie in en rond Brussel moest zijn, kreeg het een stuk harder te verduren. Daar stonden bestuurders vorig jaar gemiddeld 41 uur in de file.

Ook in Antwerpen, Luik, Gent en Kortrijk verloren Belgen het afgelopen jaar veel tijd in de file. In Antwerpen was dat gemiddeld 37 uur, of 13 procent van de totale rijtijd. In Luik was dat net geen 19 uur, in Gent 15 uur en in Kortrijk 14 uur.

Minder file

Gent is trouwens de enige stad in de Belgische top 5 waar de filedruk het afgelopen jaar iets is afgenomen. In de andere vier is de verkeersdichtheid wél gestegen.

Inrix analyseerde de files in 1.064 steden verspreid over 38 landen wereldwijd, waaronder 628 steden in 23 Europese landen. De Moskovieten stonden in 2016 van alle Europeanen het langst in de file: gemiddeld 91 uur of ruim een vierde van de rijtijd.

104 uur
Los Angeles is de absolute koploper in fileleed, met gemiddeld 104 uur per jaar.

Londen, Parijs, Istanboel en het Russische Krasnoda vervolledigen de top Europese vijf. Rusland bezet maar liefst vijf plaatsen in de top tien.

Wereldwijd is het Amerikaanse Los Angeles de absolute koploper, met 104 uur filerijden, gevolgd door Moskou, New York, San Francisco en Bogota in Colombia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud