Advertentie

Drie landen zijn nog ongelukkiger dan Syrië

Een landbouwer in Tanzania verzamelt het gebeente van een van zijn runderen. Het straatarme land heeft in bepaalde regio's te kampen met aanhoudende droogte. ©AFP

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. België klimt naar de 17de plaats. Met de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burundi en Tanzania gaat het niet de goede kant op.

Elk jaar komen de Verenigde Naties met een ranglijst van landen op basis van het geluksgevoel van de inwoners. Daarbij wordt gekeken naar de levensverwachting, vrijheid, corruptie en economische kansen etcetera. Maandag werd de vijfde editie voorgesteld in New York.

Hier moet u naartoe voor geluk.

  1. Noorwegen
  2. Denemarken
  3. Ijsland
  4. Zwitserland
  5. Finland
  6. Nederland
  7. Canada
  8. Nieuw-Zeeland
  9. Australië
  10. Zweden

Achteraan in de lijst valt het op dat inwoners van drie landen een nog slechter welzijn ervaren dan de burgers van Syrië. Dat land lijdt al jaren onder een burgeroorlog en volgens de Verenigde Naties zijn er al meer dan 6 miljoen mensen op de vlucht.

Op de laatste plek staat de Centraal-Afrikaanse Republiek, met zo'n 5 miljoen inwoners. Het land geldt als het minst ontwikkelde land ter wereld. Er woedt sinds 2012 een burgeroorlog waarbij de overheid, rebellen en andere gewapende groepen het tegen elkaar opnemen. 

Bewoners van Burundi, net als de Centraal-Afrikaanse Republiek een land zonder kust, zijn niet veel gelukkiger. Het land is een van de armste ter wereld, er is weinig infrastructuur en onderwijs, en inwoners zien af van de gevolgen van zware ontbossing.

In Tanzania blijven extreme honger en ondervoeding een groot probleem. Bijna 70 procent van de bevolking moet met minder dan 1,5 dollar per dag zien rond te komen. 

Noorwegen op kop

Aan de top van de lijst zijn er minder verrassingen. Noorwegen komt voor het eerste jaar als gelukkigste land ter wereld uit de bus. Het neemt de koppositie over van Denemarken, dat naar de tweede plaats zakt.

Daarna volgen IJsland, Zwitserland, Finland en Nederland. Canada is met een zevende plaats het eerste niet-Europese land in de lijst.

België stijgt een plaats in de ranking en wordt nu zeventiende, net na Duitsland. We gaan nipt Luxemburg (18de) en het Verenigd Koninkrijk (19de) vooraf. Wetenschappers hebben voor het rapport 155 landen onderzocht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud