Advertentie

Crash op Mars door rekenfout

©BELGAIMAGE

De tweede Europese poging om op Mars te landen liep vorige maand fataal af. Uit onderzoek blijkt dat een rekenfout de crash veroorzaakte.

De computer aan boord van Schiaparelli - de naam van de Europese Marslander - kreeg foute metingen door. Het systeem kwam daardoor tot de conclusie dat de lander klaar was voor landing, terwijl die in werkelijkheid nog in volle vlucht op 3,7 kilometer hoogte zat.

De lander gooide zijn parachute weg en de remmotoren gingen even aan. Dat had pas moeten gebeuren in de laatste seconden voor de landing. Zonder de remming sloeg hij van kilometers hoogte te pletter.

2020

Dat blijkt uit onderzoek dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag naar buiten heeft gebracht. De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie voor een landing op Mars te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar de rode planeet sturen.

De eerste Europese poging om op Mars te landen, met de Beagle 2 in december 2003, mislukte eveneens. De verkenner heeft na aankomst nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud