De Croo: 'Kan erger dan de brexit zijn'

©Photo News

Waals minister-president Paul Magnette (PS) herhaalde maandag zijn 'nee' tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Politieke voorstanders van de deal reageren ontzet.

'De Waalse en de Brusselse regeringen zeggen nee. Ik zal Tusk inlichten.' Met die woorden laat premier Charles Michel (MR) weten dat het Belgische overleg over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada is afgesprongen. Omdat Wallonië als enige Europese regio dwarsligt, sleept de goedkeuring van die deal nu al dagen aan.

Ook de laatste poging van de premier, waarbij hij de deelstaten samenbracht over het verdrag, is dus op niets uitgedraaid. Waals minister-president Paul Magnette liet weten dat Namen niet ingaat op het Europese ultimatum, namelijk groen licht tegen maandagavond. Het overlegcomité tussen de deelstaten duurde amper een half uur. Michel besefte na afloop dat ons land het verdrag straks niet kan goedkeuren. 

Kleine problemen

Daardoor wijst alles erop dat de voor donderdag geplande ondertekening van het CETA-verdrag niet kan doorgaan als gevolg van het Waalse verzet. De Canadese premier Justin Trudeau zou voor die ondertekening naar Brussel reizen. Het is nu wachten op Raadsvoorzitter Donald Tusk om de Europees-Canadese top te annuleren. Later op maandag is een gesprek gepland tussen Michel, Tusk en Trudeau.

Zaterdag was er nog een gesprek tussen Magnette en Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. 'Enkele kleine problemen tussen Europeanen staan het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie in de weg', zei Magnette toen, waarmee hij nog een opening leek te laten. 'We hebben nog een beetje tijd nodig.'

Reacties

Bart De Wever reageert op Twitter ontzet op de aanhoudende Waalse weigering.

Vice-premier Alexander De Croo noemde vanop humanitair werkbezoek in Albanië de Waalse beslissing 'afbraak van Europa' en een 'historische vergissing', mocht CETA niet ondertekend worden. Hij zei een scenario te vrezen dat erger dan de brexit kan zijn.

Het lijkt pervers dat een kleine regio een deal die al zo lang in de maak is, kan blokkeren.
The Economist

Ook de internationale pers laat zijn licht schijnen over het Waals 'neen'. The Economist stelt in het artikel 'Making sense of the Wallonian veto' dat het Waalse verzet niets met een gebrek aan democratie te maken heeft. 'Het lijkt pervers dat een kleine regio een deal die al zo lang in de maak is, kan blokkeren.' 

The Economist linkt naar de blog van Dani Rodrik, politiek econoom aan Harvard, en treedt hem ook deels bij. 'De oppositie tegen handelsverdragen heeft allang niet meer enkel te maken met inkomensverliezen', aldus Rodrik. 'Het gaat over eerlijkheid, een gevoel van controleverlies, en het verlies aan geloofwaardigheid van de elites. Het omgekeerde beweren, brengt handel schade toe.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content