Advertentie

Duitsland: ‘Een Belg bespioneren? Dat mogen we'

Belgisch premier Charles Michel en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©EPA

‘Het communicatieverkeer van een Belg onderscheppen? Dat recht hebben we’, verklaarde een ex-jurist van de Duitse inlichtingendienst BND achter gesloten deuren in het Duitse parlement, ontdekte De Tijd in het gelekte verslag van de hoorzitting.

‘Stel, een Fransman belt met iemand in België? Kan de BND dat verkeer onderscheppen?’, vroeg de Duitse politicus Konstantin von Notz op 27 november vorig jaar achter gesloten deuren aan Stefan Burbaum, een ex-jurist van de Duitse inlichtingendienst BND. Zijn antwoord: ‘Der BND hat das Recht.’

Dat staat te lezen op één van de 1.380 bladzijden die twee weken geleden uitlekten via klokkenluiderswebsite Wikileaks. De ex-jurist van de BND was één van de 34 getuigen die het Duitse parlement aan de tand voelde over de activiteiten van de NSA in Duitsland. Het maakt duidelijk dat de Bundesnachrichtendienst (BND), één van de drie geheime diensten van Duitsland, geen beletsel ziet in het afluisteren van Belgen.

De BND, die 6.000 medewerkers telt en 90 buitenlandse posten (ook in ons land), is nochtans een bevriende partnerdienst van de Belgische Staatsveiligheid, die bevoegd is om in ons land communicatieverkeer te onderscheppen. En gisteren maakten Oostenrijks parlementslid Peter Pilz en Belgische Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) bekend dat hoe de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). In een korte reactie laat onze Staatsveiligheid weten dat ze ‘daarover geen informatie had’.

De onthullingen gaan over de spionage-operatie ‘Eikonal’. Die startte de BND in 2004 na een akkoord met de NSA. De Amerikanen mochten allerlei namen en adressen opgeven waarover ze info wilden. De Duitsers haalden die lijsten van een Amerikaanse server, die ze soms tot vier keer per dag updaten. Vervolgens kon de BND, vermoedelijk via Deutsche Telekom, toegang krijgen tot de massa telecomlijnen die passeerden via het ‘DE-CIX’ in Frankfurt, het grootste internetknooppunt van Europa.

De onderschepte gegevens stroomden dan naar de ‘Mangfall’-kazerne in het Zuiden van Duitsland, waar analisten van de de BND én de NSA de data samen analyseerden en vervolgens doorstuurden naar de Verenigde Staten.

In 2008 zou Eikonal zijn stopgezet, volgens sommige bronnen omdat de Duitsers toen ontdekten dat de Amerikanen ook info verzamelden over Europese defensieprojecten en de Franse overheidsdiensten. Terwijl het vooral de bedoeling was gevaarlijke targets te volgen in Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ondanks het einde van Eikonal is de BND blijven samenwerken met de Amerikanen, vermoedelijk via het beruchte ‘RAMPART-A’-programma waarmee de NSA op grote schaal spioneert ‘met behulp van buitenlandse partners’.

De parlementsleden Pilz en Van Hecke onthulden gisteren een lijst uit het jaar 2005 met 255 telecomlijnen die ‘prioritair’ zijn afgetapt onder het Eikonal-programma. Het gaat over 134 lijnen van en naar Europese landen en de rest van en naar 33 niet-Europese landen. Voor België gaat het over 15 communicatielijnen, waarvan er 10 Belgacom (nu Proximus) als ‘carrier’ hadden.

Voor Belgacom ging het om connecties met tien verschillende landen, zoals Rusland (via Rostelecom), Frankrijk (via France Télécom) en Denemarken (via TDC). Daarnaast zouden ook lijnen van en naar ons land zijn afgetapt die gelinkt zijn aan Getronics Belgium en France Télécom.

Proximus start nu een onderzoek, maar zegt in een reactie dat de gelekte gegevens ‘zeer oud zijn: van 2005’ en dat er intussen technologisch enorm veel veranderd is. Ook al is Proximus nog altijd één van de vele gebruikers van DE-CIX via ‘Belgacom International Carrier Services’ (BICS).

Het federaal parket sprokkelt nog inlichtingen alvorens te beslissen of het een strafonderzoek start. Minister van Telecom, Alexander De Croo (Open VLD) heeft alvast aan telecomregulator BIPT gevraagd een onderzoek te starten. ‘Het aftappen van internetlijnen druist in tegen elementaire burgerlijke vrijheden en grondrechten. Dat de Duitse BND betrokken zou zijn, is des te opmerkelijk na de felle Duitse reactie twee jaar geleden op het afluisteren van de gsm van bondskanselier door de NSA. Als dit klopt, zal Duitsland zelf ook wat uit te leggen hebben.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud