EU wil 50.000 migranten overvliegen uit Afrika

Een luchtbrug om kwetsbare vluchtelingen over te vliegen moet vermijden dat ze de gevaarlijke oversteek via de zee maken. ©Kristof Vadino

De Europese Commissie wil de komende twee jaar 50.000 vluchtelingen rechtstreeks laten overkomen vanuit de regio rond Syrië en uit Afrika.

Europees commissaris Dimitris Avramopoulos vroeg de EU-landen begin deze zomer al om de inspanningen voor hervestiging van kwetsbare asielzoekers te verdubbelen tot meer dan 37.000.

Europa coördineert de vrijwillige programma's voor hervestiging van de EU-landen. De Commissie biedt ook financiële ondersteuning - 10.000 euro per overgevlogen vluchteling. 

Focus op Afrika

De voorbije twee jaar lieten de EU-landen al zo'n 23.000 Syrische vluchtelingen overvliegen vanuit Turkije, Jordanië en Libanon. Avramopoulos kondigde toen al aan dat hij de actieradius wilde uitbreiden tot Afrika en meer bepaald Egypte, Libië, Niger, Ethiopië en Soedan.

Die luchtbrug moet verhinderen dat kwetsbare migranten in handen vallen van mensenhandelaars. Ze moet ook vermijden dat vluchtelingen de gevaarlijke reis maken naar Libië en de oversteek op de Middellandse Zee naar Italië.

Avramopoulos kondigde woensdag aan dat de ambitie voor die hervestiging nog wordt opgedreven naar 50.000 voor de komende twee jaar. Daarmee antwoordt de Commissie op een oproep van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om meer te doen.

De luchtbrug moet verhinderen dat kwetsbare migranten in handen vallen van mensenhandelaars. Ze moet ook vermijden dat vluchtelingen de gevaarlijke reis maken naar Libië en de oversteek op de Middellandse Zee naar Italië.

Lidstaten zijn niet verplicht mee te doen aan de luchtbrug. De zomerse oproep van Avramopoulos leverde tot nog toe al wel de belofte op van elf landen om samen 14.000 kwetsbare vluchtelingen over te vliegen. De Commissie houdt alles samen 500 miljoen euro klaar voor het nieuwe hervestigingsprogramma.

Legale routes

Investeren in legale routes naar Europa, voor bescherming maar ook voor studie en werk, is essentieel,
Dimitris Avramopoulos
EU-Commissaris voor Migratie

Europa wil meer legale routes naar Europa openen nu de migratiecrisis die in 2015 uitbrak beter onder controle is. 'Investeren in legale routes naar Europa, voor bescherming maar ook voor studie en werk, is essentieel,' kondigde Avramopoulos woensdag aan..

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content