Advertentie
Advertentie

G7-leiders vragen onderzoek naar oorsprong coronavirus

De negen deelnemers aan de G7 willen achterhalen vanwaar het coronavirus komt. ©Photo News

De leiders van de G7-landen, de groep van zeven grote industrielanden en de Europese Unie, pleiten voor een nieuw onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Dat staat in de afsluitende verklaring van de G7-top in Cornwall, aan de westkust van Engeland.

'We vragen een spoedige, transparante, door experten geleide en wetenschappelijke studie', die ook in China moet plaatsvinden, zo zeggen de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het onderzoek moet volgens hen onder leiding staan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), als tweede fase van het onderzoek dat ze begin 2021 al voerden in China. Het coronavirus werd in december 2019  voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei.

Labo in Wuhan

De Verenigde Staten en de Europese Unie behoren tot diegenen die al langer vragen om nog eens na te gaan hoe de pandemie is kunnen ontstaan, en of het mogelijk is dat het virus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. 'De wereld heeft het recht te weten wat er gebeurd is om lessen te trekken', verklaarde Europees Raadsvoorzitter Charles Michel enkele dagen geleden nog.

De wereld heeft het recht te weten wat er gebeurd is om lessen te trekken.
Charles Michel
Europees Raadsvoorzitter

 Het WGO-team dat eerder dit jaar in China was, besloot eind maart dat de overdracht van dier op mens een waarschijnlijke tot zeer waarschijnlijke hypothese was. De experten bevestigden ook dat een incident in een labo extreem onwaarschijnlijk is.

De G7-leiders beloofden nog ruim een miljard vaccindoses naar armere landen te sturen, ook al is dat volgens critici veel te weinig.

Mensenrechten

De G7-landen hebben China voorts opgeroepen de mensenrechten te respecteren van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang en van prodemocratische demonstranten in Hongkong. Daarnaast wil de G7 producten die gemaakt zijn met behulp van dwangarbeid uit de leveringsketen verbannen.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. In maart legden de Europese Unie en de Verenigde Staten China nog sancties op vanwege mensenrechtenschendingen. 
Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van de Verenigde Naties. Enkele Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen de Chinese praktijken als genocide.

Enkele Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen de Chinese praktijken tegen de Oeigoeren als genocide.

Tegelijkertijd klonk het ook dat de G7-landen met Peking willen samenwerken 'wanneer dat in een gemeenschappelijk belang' is. De Franse president Emmanuel Macron benadrukte dat de G7-club China 'niet vijandig gezind' is. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij geen conflict zoekt met China. 

Klimaat

De G7 wil tot slot een tandje bijsteken in de strijd tegen de klimaatverandering. Er komt extra steun voor minder rijke landen om de omslag naar een schonere economie te maken, net als de 'groene industriële revolutie' die de G7-landen voor zichzelf voor ogen hebben. Zo moet het eind dit jaar afgelopen zijn met nieuwe steunprojecten voor vervuilende steenkoolactiviteiten. Biden beloofde dat de VS het voortouw zullen nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud