Advertentie

Galopperende Turkse inflatie zet druk op Erdogan

Een markt in Ankara: de prijzen van voedsel stegen in september met 28 procent in vergelijking met een jaar eerder. ©AFP

Door de tuimelperte van de Turkse lira heeft de inflatie in september het hoogste peil in 15 jaar bereikt.

Het Turkse overheidsbureau voor de statistiek leverde woensdag een nieuw signaal dat de economische problemen in het land nog lang niet van de baan zijn. Volgens de berekeningen schoot de inflatie in september met 24,52 procent helemaal door het dak.

De goedkopere lira, die dit jaar al 40 procent van haar waarde verloor, joeg de prijzen voor voedsel (+27,7%), huisvesting, water en energie (+21,8%), en kleding (+17,2%) hoger. De kosten voor transport klommen zelfs met bijna 37 procent.

Bemoeien met beleid

De Turkse lira kreeg de afgelopen maanden rake klappen. De markten maken zich grote zorgen over het autoritaire optreden van president Recep Tayyip Erdogan. Die haalde herhaaldelijk uit naar de centrale bank en dreigde zich direct te bemoeien met het monetaire beleid.

©Tijd Multimedia

Erdogan zette in september nog druk op de centrale bank door een renteverlaging te eisen. Maar de instelling beet terug door de belangrijkste rente met 625 basispunten op te trekken tot 24 procent.

De centrale bank sloot toen een verdere renteverhoging niet uit. 'Het monetair beleid blijft restrictief tot de inflatievooruitzichten duidelijk verbeteren', klonk het. 'Indien nodig zullen we het monetaire beleid nog verstrakken.' Op 25 oktober komt het rentecomité opnieuw samen.

Het beurshuis Nomura waarschuwt dat de inflatie nog kan oplopen. Op 1 oktober verhoogde de regering de prijzen voor huishoudgas met 9 procent. En ze staat onder druk om de benzineprijs, die sinds mei onveranderd bleef, op te krikken door de oplopende olieprijzen.

Politieke gevolgen

De versnelling van de inflatie kan ook grote politieke gevolgen hebben. Erdogan dankt zijn populariteit in grote mate aan de beteugeling van de inflatie in de jaren 2000. Daardoor kreeg de Turkse middenklasse meer ademruimte. Die steun dreigt hij in sneltempo kwijt te spelen.

De inflatie bereikte in september de hoogste piek sinds augustus 2003, enkele maanden na het aantreden van Erdogan. Het beurshuis Nomura besloot woensdag in een marktanalyse somber dat 'de klok 15 jaar is teruggedraaid'.

Erdogan heeft zijn hervormingsagenda de jongste jaren opgeschort en kiest steeds nadrukkelijker voor een autoritaire aanpak. Als president trok hij haast alle macht naar zich toe. Weinig bemoedigend was de benoeming van zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën.

Albayrak pakte onlangs uit met herstelmaatregelen, maar die konden de markten niet overtuigen. Eind september gaf hij toe dat de Turkse economie rake klappen krijgt. De economische groeiprognose voor 2018 werden verlaagd van 5,5 naar 3,8 procent. 

Ruzie met Trump

De liracrisis werd ook aangewakkerd door de diplomatieke ruzie tussen de Verenigde Staten en Turkije. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde afgelopen zomer handelssancties af tegen Turkije. Dat was een represaille voor de aanhouding van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die al ruim anderhalf jaar vastzit in Turkije.

Mogelijk komt er volgende week een oplossing voor het conflict met de VS. Het Hooggerechtshof behandelt op 12 oktober Brunsons verzoek tot onmiddellijke vrijlating. Als de rechters hem gelijk geven, kan dat de markten kalmeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud