Advertentie

Griekenland zweeft tussen hoop en vrees

©REUTERS

Athene test met wisselend succes opties uit bij EU-partners om de schuldenberg op een slimme manier te verlichten. De Griekse banken bungelen aan het infuus, tussen hoop en vrees. De ECB en Berlijn lijken de moeilijkste klanten te worden.

De Griekse beurs gelooft dat de nieuwe machthebbers in Athene eeen betere deal kunnen afsluiten met de Europese partners. De beurs steeg dinsdag euforisch met zo’n 11 procent. En de obligatiemarkt veerden op dank zij de daling van de Griekse tienjaarsrente met liefst 143 basispunten naar 9,52 procent.

Aanleiding voor die optimistische sfeer is het plan van de minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Hij kondigde al aan dat er geen echte schuldherschikking komt, maar een schuldenswap: het omruilen van de leningen naar langlopend schuldpapier. De terugbetaling van de obligaties wordt gekoppeld aan de groei van de Griekse economie.

Politiek Europa reageert gemengd op het Griekse charme-offensief. De Italiaanse premier Matteo Renzi bood zijn Griekse collega gisteren symbolisch een das aan met de boodschap hem ‘slechts te dragen zodra Athene een leefbare opllossing vond’. Tsipras bezwoor bij die gelegenheid de Europese partners ‘niet bang te zijn van Athene’.

Maar Tsipras en Varoufakis verlaten stilaan bevriend terrrein voor de moeilijjker Europese klanten. Vandaag en morgen is er overleg gepland in Frankfurt, bij de ECB en in Berlijn. De ECB is ronduit sceptisch over de Griekse plannen. De Duitse kanselier Angela Merkel reageert afwachtend. De gesprekken met de partners van de eurozone zullen maanden in beslag nemen, waarschuwde ze. En een verdere schuldvermindering ziet ze niet zitten.

Tsipras doet woensdagochtend eerst Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan in Brussel. En die is evenmin erg toeschietelijk: ‘Ik ben bereid de dialoog aan te gaan, maar we gaan niet zomaar alles veranderen in Europa omdat er een andere regering aantrad in Athene.’

De tijd dringt. Griekenland riskeert immers snel in financiele ademnood te komen. Drie van de vier grote Griekse banken doen al weken een beroep op noodkredieten van de Griekse centrale bank. Zij zitten in slechte papieren omdat de spaarders de afgelopen weken massaal geld afhaalden.

Het herstel van de bankaandelen gisteren biedt slechts tijdelijk soelaas. De ECB beslist vandaag of de noodkredieten nogmaals verlengd worden. Die vrees kan Athene dan weer dwingen meer rekening te houden met de Europese partners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud