Handelsconflict VS-China zit muurvast

De Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

De handelsoorlog tussen de VS en China raakt maar niet gestopt. Beide partijen spelen het bikkelhard.

De handelsspanningen tussen China en de VS blijven oplopen. De Amerikaanse president Donald Trump verhoogde vorige week al de bestaande invoerheffingen van 10 naar 25 procent. Die taksen slaan op 200 miljard dollar aan Chinese importproducten in de VS. Nadat Trump duidelijkheid van China had geëist over de toepassing van de handelsafspraken met de VS, escaleerde het conflict verder.

Met als gevolg dat Trump hogere tarieven afkondigde op alle resterende Chinese invoer naar de VS. Het gaat daarbij om producten waar nu nog geen heffingen op gelden, zoals mobiele telefoons, laptops, videospelletjes en USB-sticks. De totale waarde van die goederen die tot nu ontsnapten aan Amerikaanse sancties wordt geschat op zo'n 300 miljard dollar.

De Chinese hoofdonderhandelaar en vicepremier Liu He trok voor overleg naar Washington, maar slaagde er niet in het tij te keren. De Chinese delegatie speelde het erg hard. Liu eist meer wederkerigheid en wil pas echt over de brug komen als Trump de bestaande handelssancties schrapt. Ook wil hij niet zomaar verplicht worden meer Amerikaanse producten in China in te voeren. De invoer uit de VS moet 'afgestemd zijn op de werkelijke Chinese vraag', oordeelt hij. 

Overleg Trump-Xi in Osaka?

Ondanks die vijandigheden blijft het overleg tussen de VS en China doorgaan. De economische adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei aan de zender Fox News dat de tarieven intussen wel in voege blijven.

Alle hoop is nu gevestigd op een nieuwe topontmoeting tussen Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Die komt er wellicht in de marge van de G20-top in Osaka, op 28 en 29 juni. Dat liet het Witte Huis zondag weten. Tot nog toe was het scenario dat Trump en Xi op die top van de G20 de handelsdeal zouden ondertekenen.

China weigert 'bittere vruchten'

Volgens Kudlow is het grootste obstakel voor een deal de Chinese weigering om de afspraken in wet vast te leggen. China reageert boos: 'Niemand kan verwachten dat China bitter fruit slikt dat de eigen belangen schaadt', zo luidt een commentaar dat maandag in de partijkrant People's Daily verscheen.

Peking herhaalt dat de deur voor overleg openblijft, maar dat het zijn principes niet zal verloochenen. Daar komt nog bij dat China vorige week belangrijke en brede amenderingen aanbracht aan de ontwerpovereenkomst met de VS. Die amendementen sloegen op essentiële zaken, zoals de verplichte overdracht van technologie en de bescherming van intellectuele eigendom. 

Liu kondigde dit weekeinde ook aan dat er Chinese represailles komen in de vorm van hogere invoertarieven op Amerikaanse producten. De details daarvan zijn nog niet bekend.

Europa houdt adem in over auto's

Europa houdt het escalerende handelsconflict tussen China en de VS heel nauw in het oog. De bescherming van intellectuele eigendom en de verplichte technologietransfer zijn ook eisen die Europa stelt aan China. Tegelijk vreest Europa het volgende slachtoffer te zijn van Trump.

De Amerikaanse president heeft nog minder dan een week om te bepalen of de VS invoertarieven opleggen aan Europese auto's. Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel ligt al sinds midden februari op het bureau van Trump en de deadline voor een beslissing is 18 mei. Net als voor staal en aluminium, waarop de VS al heffingen van respectievelijk 25 en 10 procent hieven, zou het argument van nationale veiligheid worden gebruikt.

De impact op de handel tussen Europa en de VS is evenwel gigantisch en kan oplopen tot 50 miljard euro. Europa houdt alvast een batterij aan tegenmaatregelen klaar ter waarde van 20 miljard euro. Toch is de verwachting in Brussel eerder dat Trump niet nog een nieuw handelsoffensief zal openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect