Advertentie

Helft Amerikaanse wapenexport gaat naar Midden-Oosten

Een Amerikaans F-15 gevechtsvliegtuig. ©REUTERS

De Verenigde Staten hebben de voorbije jaren hun positie als 's werelds grootste wapenhandelaar versterkt. Ze zijn verantwoordelijk voor een derde van de internationale wapenhandel. Dat zegt een Zweeds onderzoeksinstituut maandag.

In zijn jongste rapport over de internationale wapenhandel schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) dat de wapenhandel met 10 procent is toegenomen in de periode 2013-2017, vergeleken met 2008-2012.

De VS waren verantwoordelijk voor 34 procent van de internationale wapenhandel in die periode. Het land verkocht wapens aan zeker 98 landen, zegt SIPRI. Een groot deel van de export bestond uit gevechts- en transportvliegtuigen. Tussen 2008 en 2012 stonden de VS in voor 30 procent van de internationale wapenhandel.

Saoedi-Arabië

Bijna de helft van de omzet maakten de VS in het Midden-Oosten. Azië was goed voor een derde. De belangrijkste afzetmarkt van de VS was Saoedi-Arabië, met bijna een vijfde van de omzet.

De op een na grootste wapenexporteur was Rusland, met ongeveer een vijfde van de internationale wapenhandel. Rusland verscheepte wapens naar 47 landen, ook naar de rebellen in Oekraïne, zegt de denktank. Meer dan de helft van de Russische wapenexport gaat naar India, China en Vietnam.

Na de VS en Rusland volgen Frankrijk, Duitsland en China.

Import

Vijf landen - India, Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en China - maken een derde van de globale wapenimport uit. India was de grootste wapenimporteur in 2013-2017 met 12 procent. Rusland, de VS en Israël zijn de belangrijkste leveranciers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud