Jean-Claude Van Damme vertoeft al kwarteeuw in belastingparadijzen

©BELGAIMAGE

Na muzieksterren als Bono, Madonna en Shakira, sporticonen als Lewis Hamilton en filmvedetten als Keira Knightley en Jean-Jacques Annaud duikt nu de acteur Jean-Claude Van Damme op in de Paradise Papers. Met een kwarteeuw aan constructies in meerdere belastingparadijzen.

In 2008 speelde Jean-Claude Van Damme gewoon zichzelf in de film ‘JCVD’. Naast een uitgebluste Hollywood-carrière en echtscheidingsperikelen had zijn personage problemen met de belastingdiensten.

Van Damme speelde in 'JCVD' in 2008 al eens zichzelf in de problemen met de belastingen. Dat zou wel eens uit zijn leven kunnen gegrepen zijn.

Ook dat laatste kan wel eens uit Van Dammes echte leven gegrepen zijn.

De gelekte Paradise Papers leggen bloot dat de 57-jarige actieheld al een kwarteeuw zijn weg kent in de wereld van de belastingparadijzen. Met daarin tussen 1993 en 2014 een bijrol voor zijn inmiddels 83-jarige vader die in België woont en die acht van zijn films mee heeft geproduceerd.

In 1982 verhuisde Van Damme, echte naam Jean-Claude Van Varenberg, van België naar Los Angeles, om het na een kickboks- en karatecarrière in ons land te maken als filmster in Hollywood. Dat zou zes jaar later lukken met zijn doorbraakfilm ‘Bloodsport’. In het begin van de jaren 90 bereikte zijn carrière een hoogtepunt met de film ‘Timecop’, die in 1994 wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar opbracht.

In die succesperiode duiken ook de eerste Paradise Papers van Van Damme op.

Dat gebeurt met een in januari 1992 opgerichte postbusvennootschap op het eiland Aruba. Die kreeg de naam Bianca Productions, genoemd naar zijn toen tweejarige dochter.

Ze moest inkomsten uit filmactiviteiten beheren, lezen we in de gelekte documenten. Niet toevallig had die vennootschap het statuut van een ‘Aruba Vrijgestelde Vennootschap’ (AVV). Die moest geen winstbelasting betalen.

De vennootschap was gewoon gevestigd op het adres van de plaatselijke kamer van koophandel. Dat volstond. Van Damme was er vrij snel bij op Aruba, een eiland in de Caraïben dat maar 180 km² groot is. Aruba had de fiscaal interessante AVV nog maar in 1988 ingevoerd om te kunnen wedijveren met andere belastingparadijzen in de Caraïben.

Knock

Tot aan zijn eerste filmflop in 1997 liet Van Damme nog drie andere vennootschappen op Aruba oprichten: Selima Corporation in 1993, Selima Films in 1994 en Knock Films in 1997.

©Mediafin

Die twee laatste vinden we terug als de producenten van zijn films ‘The Quest’ uit 1996 en ‘Knock Off’ uit 1998, met op papier Van Dammes vader, die in ons land woont, als ‘managing director’ van de vennootschappen op Aruba. Tegelijk richtte de acteur zelf in Californië ook verschillende filmproductiebedrijven op, zoals Van Damme Productions.

Van Aruba ging het naar de Britse Maagdeneilanden, een van de beruchtste belastingparadijzen in de wereld.

Op 22 januari 2004 liet Van Damme er de postbusvennootschap King Scale Development oprichten. Hij bestelde die bij het beruchte advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat vorig jaar in het middelpunt stond van het Panama Papers-schandaal.

Opnieuw schakelde de acteur zijn vader in, om vanuit België aandeelhouder en directeur te zijn van de exotische vennootschap. De vennootschap had gewoon het postbusadres gekregen van Mossack Fonseca op de Maagdeneilanden, terwijl Van Damme de boekhouding regelde vanuit zijn nieuwe heimat, Hongkong.

Al meteen na haar oprichting werd de exotische postbusvennootschap ingezet om vastgoed te kopen in Hongkong.

Dat was Van Dammes nieuwe woonst, een appartement op de 75ste verdieping van een wolkenkrabber. Prijskaartje: 9 miljoen euro. Ging het om een schermconstructie om kapitaal te verbergen? Want in april 2007, toen het advocatenkantoor Mossack Fonseca vroeg om een naam te zetten onder de nodige handtekeningen werd dat geweigerd. Zeer ongebruikelijk.

Naast een postbusvennootschap voor zijn miljoenenwoning in Hongkong had Van Damme op de Britse Maagdeneilanden nog minstens één andere vennootschap. Die was eigenaar van het ‘merk’ Jean-Claude Van Damme. Voor elke game of zonnebril die verwees naar Van Damme moesten dus royalty’s worden betaald aan de Maagdeneilanden. Hoewel die vennootschap, Four-One Enterprises, opgericht was op de Maagdeneilanden, kreeg ze tegelijk het Belgische adres van Van Dammes vader.

In december 2006 dook nog een derde belastingparadijs op: Curaçao.

Via een plaatselijk advieskantoor liet Van Damme er Sphere Private Foundation oprichten. Na Aruba belandde hij dus nog op een ander Caraïbisch eiland dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Op Curaçao gebruikte de actieheld een ‘stichting particulier fonds’. Zo’n vennootschap is zeer interessant om een nalatenschap belastingvrij te regelen. Ze is niet onderworpen aan winstbelasting en uitkeringen aan derden zijn vrijgesteld van schenkingsrechten. De dag na haar oprichting werd de stichting aandeelhouder van Van Dammes postbusvennootschap op de Maagdeneilanden waarin zijn woning in Hongkong was ondergebracht.

Exotisch ommetje

Om het doolhof van belastingparadijzen te vervolledigen, richtte Van Damme in 2008 nog Van Damme Productions op in de Amerikaanse staat Delaware. Die postbusvennootschap fuseerde met zijn gelijknamige bedrijf in Californië.

Delaware is de op een na kleinste Amerikaanse staat. Het heft geen vennootschapsbelasting en staat bekend om zijn postbusadressen waar duizenden tot honderdduizenden bedrijven samenhokken.

In zijn tweede thuisbasis Hongkong, een belastingparadijs voor buitenlandse inkomsten, liet Van Damme ten slotte eind 2013 nog JCVV Trust - 2013 oprichten.

Die nam van zijn stichting op Curaçao de aandelen over in zijn postbusvennootschap op de Maagdeneilanden. Daarmee werd ze dus vanuit Hongkong via een omweg langs de Maagdeneilanden eigenaar van zijn woning in Hongkong. Een opmerkelijk exotische ommetje.

Het geheel vormt een behoorlijk doolhof van postbusvennootschappen in belastingparadijzen.

Maar de band met zijn geboorteland is al die tijd overeind gebleven. Zo gebruikte Van Damme een Brusselse specialist in intellectuele eigendomsrechten om het merk ‘Jean-Claude Van Damme’ voor hem te beheren. Ook alle fanmail voor de filmster mag je nog altijd gewoon naar Knokke sturen, staat te lezen op Van Dammes website.

Neutrale locatie

Van Dammes advocaat vonden we eveneens gewoon in België. ‘De gedeeltelijke bevindingen in uw artikel zijn gebaseerd op gelekte en gestolen documenten’, reageert de advocaat.

Het is niet illegaal bedrijven in andere landen op te richten. Mijn cliënt is een internationale filmacteur. Hij heeft alle wetten en regels strikt opgevolgd.
Advocaat van Jean-Claude Van Damme

‘De meeste informatie is oud en achterhaald. Het is niet illegaal om bedrijven op te richten in andere landen. De heer Jean-Claude Van Varenberg is een internationale filmacteur. Hij is al meer dan een decennium inwoner van Hongkong. In de internationale entertainmentbusiness is het gebruikelijk een onafhankelijke, neutrale locatie te kiezen voor het oprichten van bedrijven. Mijn cliënt heeft alle wetten en regels strikt opgevolgd.’

Superkanon voor Saddam

Tussen de meer dan 13 miljoen gelekte Paradise Papers vonden we ook een link naar een Canadese ingenieur die in 1990 in Ukkel is vermoord. De man, Gerald Bull, werkte destijds aan een ‘superkanon’ voor de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Vermoedelijk is hij om die reden ook vermoord, mogelijk door een buitenlandse inlichtingendienst. In de gelekte documenten ontdekten we een vennootschap op het Caraïbische eiland Barbados met de zonen van Bull als directeurs. De vennootschap, Balmoral Investments Limited, is in 1985 geregistreerd op Barbados en was eerder op de Kaaimaneilanden opgericht. De hamvraag was of de Paradise Papers na 27 jaar een tipje van de sluier zouden lichten over de omstandigheden van de moord. Bull had op Barbados nog munitie getest en de offshorevennootschap blijkt nog altijd te bestaan. Maar een van Bulls zonen, Philippe, die vandaag een chirurg is in Wenen, geeft een opmerkelijke uitleg. De buren van het terrein waarop zijn vader de testen uitvoerde, klaagden erover dat de luide knallen tot gevolg hadden dat hun kippen zich doodschrokken. Uiteindelijk besliste hij hun landgoed te kopen om van de klachten verlost te zijn. De vennootschap diende voor die aankoop. Een dood spoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content