Advertentie

Klimaatakkoord van Parijs is een feit

©REUTERS

De 195 lidstaten van de Verenigde Naties hebben het klimaatakkoord van Parijs aanvaard. De deal moet de wereld op het spoor zetten naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen.

Van onze verslaggever in Parijs

Na een slotvergadering die bijna twee uur is uitgelopen, is het Akkoord van Parijs een een feit. Nadat voorzitter Laurent Fabius de deal bekendgemaakt had, ging een luid applaus door Le Bourget, waar de klimaatconferentie plaatsvindt. Een staande ovatie van de hele plenaire zaal volgde. 

Zaterdagochtend had de Franse organisatie al een tekst vrijgegeven die de finale ontwerptekst vormde. Daar werd de voorbije uren nog druk over gediscussieerd. Het bleef zo tot het einde spannend of het akkoord wel in die vorm zou worden aangenomen. Uiteindelijk trokken alle 195 landen van de Verenigde Naties elkaar over de streep. 

1,5 graad

Voorzitter Fabius noemde het akkoord eerder ambitieus, eerlijk, duurzaam én wettelijk bindend. Er staat duidelijk in dat de temperatuurstijging onder de twee graden moet blijven, met als uiteindelijk streefdoel zelfs 1,5 graad.

Bovendien staat in het document dat de vooruitgang om de vijf jaar wordt opgemeten. Landen moeten dan evalueren of de ambities kunnen worden opgeschroefd. Voorts staat in de tekst dat de klimaatpot van 100 miljard dollar per jaar vanaf 2020 een minimum moet zijn.

Fabius gaf toe dat hij niet met iedereen zijn wensen volledig rekening heeft kunnen houden. 'Als je dat voor 195 landen moet doen, krijg je geen resultaat.' 

Historisch

Hoewel van de tekst doorheen de voorbije twee weken alle scherpe kantjes zijn afgeveild, wordt de goedkeuring toch als historisch beschouwd. Het is nooit eerder gebeurd dat alle landen hun handtekening zetten onder een gezamenlijke toekomstvisie op het klimaat. Dat signaal is volgens veel waarnemers nog het belangrijkste van al. Met het akkoord geven de landen aan dat fossiele brandstoffen geen duurzame toekomst bieden. 

De wens van Europa, dat in het akkoord expliciet zou staan dat fossiele brandstoffen tegen 2050 de wereld moeten uit zijn, kwam niet uit. In de plaats geeft een wat vagere paragraaf aan dat de wereld klimaatneutraal moet zijn in de tweede helft van de 21ste eeuw.  

Al voor de definitieve goedkeuring van de klimaatdeal reageerden de meeste ngo's gematigd positief op de tekst die voorlag.

Lees hier het finale akkoord. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud