Pleidooi voor medische behandeling Aleksej Navalny

Aleksej Navalny. ©REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet goede medische zorg krijgen.

Dat hebben zo'n 70 internationale prominenten gezegd in een open brief gericht aan president Vladimir Poetin. Die is gepubliceerd in onder meer de Franse krant Le Monde. Onder de ondertekenaars bevinden zich de schrijvers Svetlana Alexievitch, J.K. Rowling, Orlando Figes en Salman Rushdie. Een Belgische handtekening ontbreekt.

De ondertekenaars van de brief benadrukken dat de gezondheid van de oppositieleider snel achteruit gaat en dat hij dringend medische hulp nodig heeft. Ze wijzen erop dat Navalny een zware neurologische aandoening heeft met aanhoudende rugpijn en dat hij veel hoest en hoge koorts heeft.
Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de juiste zorg zou krijgen voor zijn klachten. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.
De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud