Rusland versterkt vloot door 'ontoelaatbare NAVO-expansie'

©Kremlin.ru

Rusland versterkt zijn legervloot vanwege de 'ontoelaatbare expansie van de NAVO'. De focus komt te liggen op de Zwarte Zee, de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.

Rusland wil de positie van zijn vloot in de Zwarte Zee versterken, en zijn aanwezigheid in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee behouden. Dat blijkt uit de nieuwe strategie voor de Russische marine, die president Vladimir Poetin bekrachtigde ter gelegenheid van de Nationale Dag voor de Marine.

De nieuwe doctrine, die 46 bladzijden lang is en zondag op de website van het Kremlin verscheen, komt er volgens de Russen als reactie op de 'ontoelaatbare expansiedrift van de Navo'. Het document wijst op het 'onaanvaardbare karakter van de verplaatsingen van infrastructuur richting de grenzen'.

Rusland wil nu in de eerste plaats zijn strategische posities in de Zwarte Zee en in de Krim 'versneld en volledig heropbouwen om de vrede en de stabiliteit in de regio te behouden'.

Maar Rusland heeft wereldwijd grote plannen. 'De belangrijkste accenten komen op de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan te liggen', zei de Russische vice-premier Dmitri Rogozin tegen de Russische pers. In de Noordelijke IJszee, waar Rusland beslag wil leggen op de enorme olie- en gasvoorraden onder het ijs, moet 'de strategische stabiliteit gegarandeerd worden'. Het Russische leger moet 'de bedreiging van de nationale veiligheid beperken' door het inzetten van voldoende troepen van de Russische vloot. Rusland plant daarvoor volgens Rogozin de bouw van een atoomijsbrekervloot. Het eerste schip zou al in 2017 kunnen opvaren.

'Onze aandacht voor de Atlantische Oceaan wordt gerechtvaardigd door de uitbreiding van de NAVO', stelde vice-premier Dmitri Rogozin. Ook in de Middellandse Zee zal de Russische vloot zich overigens 'permanent ontplooien'.

De nieuwe Russische marinestrategie hangt samen met de gespannen situatie in Oekraïne. Door het conflict in Oost-Oekraïne en rond de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, willen zowel Rusland, Oekraïne en de NAVO hun militaire aanwezigheid in de regio vergroten. Zo stuurde Rusland al duizenden soldaten naar het Oekraïense grensgebied, maar ook naar de grens met de Baltische staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud