Ruzie op klimaattop in Madrid

©BELGA

Op de klimaattop in Madrid is onenigheid tussen de deelnemende landen. Veel landen vinden de verklaring die organisator Chili opstelde, veel te mild. Chili belooft ambitieuzere teksten.

De top zou eigenlijk vrijdag eindigen, maar de deelnemers zijn het nog niet eens geworden over een akkoord. Daarom wordt er ook in het weekend nog vergaderd. Vooral landen met een sterke economie zijn tegen grote aanpassingen om klimaatverandering tegen te gaan.

'Het overgrote merendeel van de afgevaardigden wil een ambitieuzere eindverklaring', zegt vertegenwoordiger van de Verenigde Naties Andrés Landerretche. 'We bevinden ons op een bepalend moment. De uitkomst moet gebaseerd zijn op wat de wetenschap ons vertelt'.

'Als wetenschappers in de rij staan om ons te waarschuwen voor de afschuwelijke gevolgen van de stijgende uitstoot en schoolkinderen met miljoenen tegelijk de straat opgaan, dan is wat wij hier in Madrid doen het verraden van de mensen op de wereld', zei Keniaanse vertegenwoordiger Mohamed Adow zaterdag.

De Europese Unie en een groep kleine eilandstaten willen dat er strengere klimaatmaatregelen worden genomen. Landen als China, India en Brazilië willen zich daar niet bij aansluiten, waardoor een akkoord uitblijft.

Nieuwe teksten

Ons land schaart zich achter een pleidooi voor sterke regels rond de invoering van globale koolstofmarkten. Het Chileense voorzitterschap kondigde zaterdagnamiddag nieuwe ontwerpteksten aan. De vorige teksten, die er kwamen na nachtelijke onderhandelingen, vielen op een koude steen. Zo loopt de discussie vast op artikel 6 van van het klimaatakkoord van Parijs (2015). Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies. Op de top in het Poolse Katowice een jaar geleden kwamen er al geen regels uit de bus voor dergelijke globale koolstofmarkten. Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld.

De tot nu genomen engagementen zijn alleszins niet verenigbaar met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. De landen kwamen toen overeen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Bij de milieuorganisaties is er heel wat frustratie en ontgoocheling over eindeloze discussies tussen de landen. Dat staat meer dan ooit in fel contrast met de urgentie van de klimaatkwestie, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud