Trump roept NAVO-leden op defensienorm te verdubbelen

De Amerikaanse president, Donald Trump, lanceerde een 'informeel voorstel' om de NAVO-norm voor defensie-uitgaven tot 4 procent van het bbp op te trekken. Dat komt neer op een verdubbeling. ©AFP

De Amerikaanse president drong er tijdens de top in Brussel bij de NAVO-bondgenoten op aan de uitgaven voor defensie op te trekken tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) hebben de eerste dag van hun top in Brussel afgerond. Zoals verwacht eiste de Amerikaanse president, Donald Trump, weer een groot deel van de aandacht op.

De miljardair gooide woensdagmorgen een eerste bommetje. Nog voor de officiële aanvang van de top verweet hij Duitsland een 'gevangene van Rusland' te zijn omdat de Duitsers een deal sloten met Moskou over de aanleg van Nord Stream 2, een nieuwe pijpleiding van Rusland naar Europa. 

Verdubbeling uitgaven

Maar ook tijdens het overleg met de leiders van de 28 andere bondgenoten liet Trump zich niet onbetuigd. De Amerikaanse president riep de NAVO-leden op hun uitgaven voor defensie op te trekken tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat komt neer op een verdubbeling tegenover de huidige norm. Maar vandaag geven enkel de Verenigde Staten, Griekenland, Estland, het Verenigd Koninkrijk en Letland op zijn minst 2 procent van het bbp uit aan defensie. België bengelt helemaal achteraan.

Slechts vijf lidstaten van de NAVO halen de norm voor defensie-uitgaven. ©Mediafin

Volgens verschillende diplomaten ging het niet om een formele eis maar om een 'informeel voorstel'. NAVO-topman Jens Stoltenberg wenste tijdens zijn persconferentie aan het eind van dag 1 niet in te gaan op dat cijfer van 4 procent.

Persconferentie NAVO-topman Stoltenberg

Macedonisch lidmaatschap

De Noorse ex-premier benadrukte vooral dat de bondgenoten hun engagement om hun defensie-uitgaven tot 2 procent van het bbp te verhogen, bevestigd hadden. 'Er is een onwrikbaar engagement', luidde het.

'We zijn vastbesloten de kosten en de verantwoordelijkheden beter te delen', klonk het in een mededeling. De NAVO-lidstaten stemden er ook mee met Macedonië onderhandelingen aan te knopen over lidmaatschap van het bondgenootschap.

Amerikaans Congres

Mocht Trump zijn geschil met de NAVO-bondgenoten op de spits drijven, dreigt hij het in eigen land aan de stok te krijgen met het Congres. De meeste parlementsleden blijven overtuigd van het belang van de alliantie.

'De NAVO is onmisbaar. Het bondgenootschap is tegenwoordig net zo belangrijk als op enig ander punt in het verleden', zei Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

Ook de senaat maakte duidelijk de NAVO niet kwijt te willen. Met 97 stemmen voor en 2 stemmen tegen stemde die voor een niet-bindende motie waarin steun wordt uitgesproken aan het bondgenootschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content