Turkije verhoogt importtarieven op Amerikaanse auto's en alcohol

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ©EPA

De Turkse president Erdogan drijft daarmee het conflict met de VS op de spits, nadat hij eerder al dreigde Amerikaanse elektronica te boycotten.

Turkije heeft woensdag de importheffingen op een resem Amerikaanse producten verhoogd. De nieuwe tarieven verschenen woensdag in het Turkse staatsblad en zijn onmiddellijk van kracht.

Zo gaat het tarief op Amerikaanse alcoholische dranken de hoogte in tot 140 procent, en op auto's tot 120 procent. Ook plastic, steenkool en landbouwgewassen (waaronder rijst) staan op de lijst, net als schoonheidsproducten, tabak en papier. Alles samen viseert Erdogan importstromen ter waarde van ongeveer 1 miljard dollar. 

De maatregelen zijn een reactie van Erdogan op zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump die de heffingen op Turks staal en aluminium optrok.

Erdogan kondigde dinsdag al aan dat zijn land Amerikaanse elektronische toestellen gaat 'boycotten'. Hij verwees daarbij naar de iPhone van Apple. 'We gaan Amerikaanse elektronische toestellen boycotten. Als zij iPhones hebben, hebben anderen Samsung', speechte Erdogan. 'Wij hebben Vestel Venus', klonk het, verwijzend naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphone die het produceert. 'We zullen zelf betere producten maken van wat we in het buitenland kopen, en ze in het buitenland verkopen.'

Dominee

De VS en Turkije liggen overhoop, als gevolg van een dispuut over dominee Andrew Brunson, die in 2016 in Turkije werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Naast sancties van beide kanten tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, kondigde Trump ook aan dat de importheffingen op aluminium en staal verdubbeld zouden worden tot respectievelijk 20 en 50 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud