VS keuren verkoop torpedo's aan Taiwan goed

De relaties tussen de Verenigde Staten en China dreigen verder onder druk te komen nu Washington groen licht gegeven heeft aan de verkoop van torpedo's aan Taiwan. ©AFP

De wapendeal dreigt de relaties tussen de Verenigde Staten en China verder onder druk te zetten.

De Amerikaanse overheid heeft de verkoop goedgekeurd van achttien torpedo's aan Taiwan. Met de wapendeal is een bedrag van 180 miljoen dollar (164 miljoen euro) gemoeid. De torpedo's van het type MK-48 zijn ontworpen om afgevuurd te worden door onderzeeĆ«rs. De projectielen komen uit de voorraad van de Amerikaanse marine.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de verkoop van de projectielen in het nationale belang is van de VS. 'De verkoop zal de veiligheid van de ontvanger verhogen en een bijdrage leveren aan het handhaven van politieke stabiliteit, de militaire machtsbalans en economische vooruitgang in de regio', stelt het departement in een verklaring.

Relaties met China onder druk

De deal kan de relatie tussen de Verenigde Staten en Peking verder onder druk zetten. De Chinese overheid ziet Taiwan immers als een afvallige provincie. Recentelijk waarschuwde Peking Frankrijk al dat een wapendeal met Taiwan 'negatieve gevolgen zal hebben voor de onderlinge relatie'.

180 miljoen dollar
prijskaartje wapendeal
Met de wapendeal is een bedrag van 180 miljoen dollar (164 miljoen euro) gemoeid.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat al protest is aangetekend tegen de geplande wapenverkoop door de VS. Een woordvoerder zei dat Washington wordt opgeroepen om geen wapens meer te leveren aan Taiwan en ook alle militaire banden met het eiland te verbreken om een verdere verslechtering van de relatie met Peking te voorkomen.

Het huidige Taiwan is gesticht door Chinese nationalisten die vorige eeuw op de vlucht sloegen na het uitroepen van de communistische Volksrepubliek China. De democratisch bestuurde eilandstaat noemt zich de Republiek China. De Amerikanen maakten in 1979 een einde aan de diplomatieke betrekkingen met Taiwan, maar zijn nog wel de belangrijkste wapenleverancier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud