Veiligheidsraad bijeen over Russische kaping Oekraïense schepen

Russische jachtvliegtuigen vliegen over de brug die Rusland bouwde over de Straat van Kertsj, nadat Rusland drie Oekraïense schepen gekaapt heeft. ©REUTERS

De spanningen lopen op nadat het Russische leger zondagavond in de Zwarte Zee drie Oekraïense schepen gekaapt heeft. Het Oekraïense parlement beslist maandag of het de krijgswet invoert. De VN-Veiligheidsraad komt in spoed bijeen.

In de Zwarte Zee heeft het Russisch leger zondagavond drie Oekraïense oorlogsschepen beschoten, veroverd en aan de ketting gelegd. Dat gebeurde in de Straat van Kertsj, de smalle en enige doorgang die de zee van Azov met de Zwarte Zee verbindt.

Volgens de Russische geheime dienst FSB schonden de drie schepen zondagochtend de Russische grens. Daarna ondernamen ze 'nog een poging om illegale activiteiten te ontplooien in Russische territoriale wateren'. Dat zou om 19 uur lokale tijd gebeurd zijn, of 17 uur in België. De schepen zouden niet gereageerd hebben op 'legitieme vragen' van de kustwacht van de FSB om onmiddellijk te stoppen en ze voerden 'gevaarlijke manoeuvres' uit.

De FSB bevestigt dat 'wapens gebruikt zijn om de Oekraïense oorlogsschepen te stoppen'. Drie schepen van de Oekraïense marine liggen aan de ketting in de Russische territoriale wateren in de Zwarte Zee. 'Drie gewonde militairen van het Oekraïense leger krijgen medische zorg', zegt de FSB.

'Onweerlegbaar bewijs'

Het Russische nieuwsagentschap TASS meldt dat er een gerechtelijk onderzoek is geopend vanwege schending van de Russische staatsgrens. De FSB beweert er ook 'onweerlegbaar bewijs' van te hebben dat Kiev de Oekraïense marine gebruikt heeft om te 'provoceren' in de Zwarte Zee.

De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak zondag van een 'daad van agressie om een voorbedachte escalatie uit te lokken'. Maandag besloot het parlement van Oekraïne de krijgswetgeving voor 30 dagen in te voeren, wat zelfs in het conflict over de Krim niet gebeurd is. Porosjenko maakte al duidelijk dat het activeren van de krijgswetgeving niet neerkomt op een militaire mobilisatie of het verklaren van de oorlog.

Porosjenko vraagt steun aan de EU en de NAVO om sancties te kunnen treffen tegen Moskou. Die roepen op hun beurt op tot een de-escalatie. Ze vragen Rusland om 'de vrije doortocht te herstellen' in de Straat van Kertsj, die de Zee van Azov met de Zwarte Zee verbindt.

'We verwachten van Rusland dat het de vrije doortocht herstelt in de Straat van Kertsj en we roepen alle partijen op om met de grootste terughoudendheid te handelen. Het resultaat moet een onmiddellijke de-escalatie van de situatie zijn', stelt de EU.

De gebeurtenissen in de Zee van Azov tonen waar 'minachting voor de basisregels voor internationale samenwerking' toe kan leiden, zegt de EU in een persbericht. De EU erkent nog altijd de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 niet en 'zal die niet erkennen', zegt ze.

Ontslagnemend

De NAVO verklaarde dat ze 'de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne volledig ondersteunt, ook het recht om te varen in zijn territoriale wateren'. 'We roepen Rusland op de onbelemmerde toegang te garanderen tot de Oekraïense havens in de Zee van Azov, in overeenstemming met het internationaal recht', zei de woordvoerder van de NAVO.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag bijeen in spoedzitting. Nikki Haley, de ontslagnemende Amerikaanse ambassadeur bij de VN, meldde dat op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n