Zoet water is aan het verzuren

Zoet water is goed voor veertig procent van de visbestanden. ©Herman Engbers/Hollandse Hoogte

Ecosystemen rond zoet water zijn aan het verzuren als gevolg van de scherpe stijging van CO2-emissies, zo blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers. Er wordt gevreesd voor de kwaliteit van de visbestanden en van het water.

Van al het water op de aardbol is slechts ongeveer één procent zoet water, maar die reserves zijn wel goed voor 40 procent van de visbestanden. Gemiddeld wordt 70 procent van het zoet water gebruikt voor landbouw, inclusief irrigatie, vee en aquacultuur, volgens gegevens van de Verenigde Naties (FAO).

Er wordt in studies al lange gewaarschuwd voor verzuring van de oceanen en het verlies van biodiversiteit als gevolg van de toegenomen uitstoot van koolstofdioxide. Een studie die pas gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Biology toont aan dat ook de zoetwaterecosystemen aangetast worden.

Wetenschappers analyseerden gegevens van 1981 tot 2015 in vier grote zoetwaterreservoirs in Duitsland. Ze stelden een continue toename van CO2 in het water vast, en een stijging van de zuurtegraad (pH) met 0,3.

‘Dit is eigenlijk sneller dan de verzuring van de oceanen. Daar wordt pas tegen het jaar 2100 een even grote toename van de pH voorspeld’, zegt Linda Weiss, de hoofdauteur van de studie.

Het toenemende CO2-niveau heeft onder meer invloed op het voorkomen van de watervlo, een belangrijke voedselbron voor vissen. Het is echter te vroeg om gedetailleerde conclusies te trekken, zegt Weiss.

Door het zure water zou er wel een toename kunnen komen van een bacterie die giftige stoffen produceert. De bacterie blijkt het erg goed te doen in water met een hoog CO2-niveau, zegt Caleb Hasler, assistent-professor aan de universiteit van Winnipeg.

Verdere studies zijn dringend nodig om de gevolgen van de verzuring in rivieren, meren en beken te begrijpen, zeggen de wetenschappers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content