Advertentie

700 ton cyanide in Tianjin waar maar 10 ton mocht liggen

©© Yang Peibin/Xinhua Press/Corbis

De hulpdiensten op de rampplek in Tianjin, de Chinese havenstad die vorige week getroffen werd door zware explosies in een opslagplaats van chemische goederen, halen honderden ton cyanide weg van de rampplek. De opslagplaats had nochtans maar een vergunning voor 10 ton.

Bij de bergingswerken werden ook nog twee lichamen aangetroffen, wat de officiële dodentol op 114 brengt. Dat berichten Chinese staatsmedia maandag.

Bij de ramp raakten 700 mensen gewond, 70 zijn nog vermist. Maar de jongste dagen baren vooral de gevolgen voor gezondheid en milieu grote zorgen. In de opslagplaats zou 700 ton van het uiterste giftige cyanide zijn opgeslagen. Het bedrijf had maar een vergunning voor 10 ton.

De vaten worden nu weggehaald. Volgens een lokale legercommandant Shi Luze tegenover het persagentschap Xinhua zijn de meeste vaten 'onaangetast'. De vaten die nog intact zijn, worden vervoerd per truck, de vaten die lekken worden eerst geneutraliseerd met waterstofperoxide. Volgens de verantwoordelijke bleven de gevaarlijke gassen op de site beperkt.

Twee soldaten met maskers aan een controlepost vlakbij het rampgebied. ©AFP
Bewoners uit een geëvacueerd gebied eisen een schadevergoeding van de regering. ©REUTERS
Experten bestuderen de luchtkwaliteit. Er zou te veel natriumcyanide gemeten zijn. ©© Imaginechina/Corbis
Veel schade aan de woontorens in de omgeving van de ramp. ©© Imaginechina/Corbis
Bewoners werden gevraagd om maskers te dragen. De buurt rond het rampgebied werd geëvacueerd. ©© Imaginechina/Corbis
Paramilitairen patrouilleren in het geëvacueerde gebied. ©© Imaginechina/Corbis
Een drone van de papramilitaire politie vliegt over het rampgebied. ©REUTERS
Soldaten onderzoeken een vat met chemicaliën. ©REUTERS
Een poel met een onbekende vloeistof. ©REUTERS
Een vernielde brandweerwagen. ©REUTERS
Zaterdag ontstonden er verschillende nieuwe branden. ©REUTERS
Een brandweerman tussen uitgebrande auto's. ©REUTERS
©REUTERS
Op verschillende plaatsen woeden er nog kleine brandjes. ©REUTERS

De Chinese eerste minister Li Keqiang bracht zondag een bezoek aan de havenstad. Hij bezocht er slachtoffers in het ziekenhuis en boog voor de portretten van brandweerlui die zijn omgekomen. Hij gaf ook het bevel snel informatie vrij te geven, maar dat bleek de voorbije dagen nog vaak een probleem bij officiële bronnen. Chinese media berichten erg kritisch over het gebrek aan transparantie, waarbij vooral de lokale autoriteiten ervan langs krijgen.

Toyota

Omdat er in het rampgebied nog steeds evacuaties aan de gang zijn, heeft de Japanse autobouwer Toyota besloten zijn productievestiging nog drie dagen dicht te houden. In de Toyota-fabriek van Tianjin werken 12.000 mensen, maar op het ogenblik van de explosies was er geen activiteit vanwege de zomervakantie. Toch zijn er 50-tal gewonden onder het personeel, mensen die in de buurt wonen.

Normaal zou de productie maandag weer van start gaan, maar dat zal dus pas donderdag het geval zijn. Toyota bouwt jaarlijks zowat 440.000 auto’s in Tianjin van de modellen Crown, Reiz, Corolla en Vioz.

De Amerikaanse producent van landbouwmachines John Deere heeft ook een fabriek in Tianjin en die blijft tot nader order gesloten. Verschillende gebouwen zijn ramen en deuren kwijt en een aantal werknemers raakte gewond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud