Advertentie

‘Als iemand toeslaat, is het Trump. Niet Kim Jong-un'

©Mediafin

Volgens Noord-Koreaspecialist Sico van der Meer is het realistische scenario dat de Verenigde Staten op een bepaald moment het initiatief nemen. ‘Pyongyang heeft alles te verliezen.’

‘Twee straatvechters die elkaar dreigementen overmaken.’ Zo beschrijft Sico van der Meer, onderzoeker bij het Nederlandse Clingendaelinstituut de woordenstrijd van de Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un van de voorbije dagen. ‘Veel zal de komende tijd afhangen van de emoties van Trump.’

Is de spanning van vandaag ongezien?

Clingendael-fellow Sico Van der Meer. ©rv

Wat ongezien is, is dat een president van de Verenigde Staten op zo’n manier communiceert (Trump dreigde met 'vuurkracht en woede die de wereld nog nooit gezien heeft', nvdr.). Van Noord-Korea zijn we gewoon dat ze allerlei dreigementen de wereld in slingeren. Dat ze een atoombom op New York zullen gooien en dat soort dingen. Dan denken wij: ‘Daar is Noord-Korea weer’. Maar dat de president van de VS daar in de plaats van geruststellende communicatie in meegaat, is ongeëvenaard.

Moet ons dat angst inboezemen?

Mijn schrik is dat ze nu tegen elkaar aan het opbieden zijn qua dreigementen. Het zou kunnen dat ze om de geloofwaardigheid niet te verliezen geen stap willen terug zetten. Uiteindelijk zal dan iemand de daad bij het woord moeten voegen. Dat zou met name voor Trump het geval kunnen zijn.

Als iemand toeslaat, zijn het dus de VS?

Mijn schrik is dat ze nu tegen elkaar aan het opbieden zijn qua dreigementen. Uiteindelijk zal dan iemand de daad bij het woord moeten voegen.
Sico van der Meer
Noord-Koreaspecialist

Absoluut. Al beseffen veel Amerikanen dat ze in een lang en bloederig conflict stappen. Maar het is de vraag of Trump daar met zijn emoties ook rekenschap aan geeft. In Syrië heeft hij twee maanden geleden ook een bombardement uitgevoerd omdat hij huilende kinderen op televisie had gezien. Na die eenmalige bombardementen volgde er niets meer. Er was geen langetermijnvisie, geen opvolgend beleid. Als hij zoiets in Noord-Korea doet, dan denk ik niet dat het goed komt.

U denkt niet dat Noord-Korea gaat provoceren?

Als Noord-Korea effectief een raket op de VS afschiet, dan is dat zelfmoord. Ik kan me echt niet voorstellen dat het land dat gaat doen. Behalve als het helemaal duidelijk zou zijn dat het toch ten onder gaat. Er wordt vaak gezegd dat het regime in Pyongyang irrationeel is, maar dat vind ik niet. Ze zijn net heel rationeel. Ze doen alleen dingen waar ze van denken dat het regime zo lang mogelijk in stand kan blijven. De VS aanvallen hoort daar echt niet bij.

Hoe zou zo’n Amerikaanse aanval eruit zien?

Ze zullen vermoedelijk beginnen met precisiebombardementen op raketinstallaties, productiefaciliteiten en andere militaire infrastructuur. Misschien ook op de kernwapens zelf, al hangt daar een groot risico aan vast. Mogelijk proberen ze daarnaast Kim Jong-un zelf uit te schakelen. Daar zouden ze wel chaos mee veroorzaken.

Zo’n oorlog zou toch snel gedaan zijn?

De oorlog zelf wel. De VS kunnen het leger van Noord-Korea snel verslaan. Maar niet nadat er erg veel bloedvergieten is aangericht. Pyongyang zal ook de buurlanden Japan en Zuid-Korea viseren. Maar wat als je het regime uiteindelijk op de knieën hebt? Dan zit je daar met 25 miljoen gehersenspoelde Noord-Koreanen die denken dat elke buitenlander de vijand is. Er komt een vluchtelingenstroom op gang, mensen hebben honger. Het zou een chaotisch zwart gat worden vergelijkbaar met Somalië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud