India verbiedt export medicijn remdesivir

©Photo News

India heeft zondag de export van het antivirale medicijn remdesivir verboden. Dat geneesmiddel gebruikt wordt bij de behandeling van Covid-19.

India krijgt de coronapandemie maar moeilijk onder controle en telt weer recordaantallen nieuwe besmettingen. Zondag zijn 152.000 nieuwe infecties geregistreerd, wat het totale aantal besmettingen op 13,3 miljoen brengt. Al bijna 170.000 mensen kwamen om het leven door het virus.

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat door de stijging van het aantal besmettingen de vraag naar het antivirale medicijn remdesivir plots gestegen is. Zolang de situatie niet beter wordt, wordt daarom de export van het medicijn opgeschort.

Mortaliteit

Remdesivir, een geneesmiddel van de Amerikaanse farmareus Gilead, was een van de eerste medicijnen die een positieve impact leken te hebben op de revalidatietijd van sommige covidpatiënten. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie gaf echter aan dat het medicijn 'geen of amper effect' heeft op de mortaliteit van patiënten.

Gilead tekende vorig jaar contracten met fabrikanten van generische medicijnen in India, Pakistan en Egypte zodat zij remdesivir kunnen produceren en kunnen uitvoeren naar 127 vooral lage-inkomenslanden. Zeven Indiase fabrieken kunnen maandelijks tot 3,88 miljoen dosissen van het medicijn vervaardigen.
India heeft eveneens de export van vaccins vertraagd, nu in verschillende staten de voorraad ontoereikend wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud