Indiase centrale bank knipt rente net vóór verkiezingen

Shaktikanta Das, de gouverneur van de Indiase centrale bank ©REUTERS

Twee maanden voor India naar de stembus trekt verlaagt de nieuwe gouverneur van de centrale bank de rente.

De centrale bank van India heeft de rente verlaagd met 25 basispunten tot 6,25 procent. Daarmee breekt de kersverse voorzitter van de Reserve Bank of India (RBI), Shaktikanta Das, met het beleid van zijn voorganger Urjit Patel. Die vertrok nadat hij op ramkoers was gekomen met premier Narendra Modi nadat Patel de kredietverlening probeerde af te remmen en de inflatie te lijf wilde gaan. 

Op twee maanden voor de verkiezingen lijkt dit rentebesluit volgens Mark Williams, hoofdeconoom voor Azië bij Capital Economics, een politiek besluit. 'Das heeft datgene gegeven waar premier Modi op hoopte. Deze verkiezingsrenteverlaging kan nog net de groei stimuleren, maar investeerders zullen zich zorgen maken om de geloofwaardigheid van de RBI.'

De centrale bank van India is niet de eerste monetaire autoriteit die druk ondervindt van populistische regeringsleiders. Zo gaat Turkije gebukt onder een torenhoge inflatie nu president Recep Erdogan al maanden zijn centrale bank onder druk zet om de rente niet te verhogen. In Venezuela is de scheiding tussen monetaire autoriteit en regering compleet weggevaagd. Het resultaat is een monsterinflatie en een totale desintegratie van het economische systeem.

Ook in Amerika wordt de onafhankelijkheid van de centrale bank belaagd. Daar uitte president Donald Trump al meermaals forse kritiek op het monetaire beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud