Advertentie

Japan effent pad naar Olympische Spelen met opheffing noodtoestand

Voetgangers wandelen voorbij een Olympische site. ©AFP

De afnemende druk op de ziekenhuizen en de versnelde vaccinaties sterken de Japanse premier Yoshihide Suga in zijn geloof dat de Olympische Spelen kunnen plaatsvinden. Zijn medische adviseurs waarschuwen voor de grote risico's.

De Japanse regering heft de noodtoestand in Tokio en acht andere prefecturen op. Sinds de invoering van de noodmaatregelen eind april is het aantal besmettingen in de Japanse hoofdstad 70 procent gedaald. De helft van de ziekenhuisbedden is leeg en elke dag worden gemiddeld meer dan 1 miljoen Japanners gevaccineerd

Er gelden wel nog altijd bijna-noodmaatregelen zoals beperkte openingstijden voor de horeca. Restaurants en bars moeten om 20 uur sluiten, de verkoop van alcohol stopt een uur vroeger. Eerder ging het opheffen van de noodtoestand gepaard met een stijging van de besmettingsgraad en druk op de ziekenhuizen.

Net omdat de mensheid met de pandemie te maken kreeg, wil ik dat Japan toont dat we erin slagen deze crisis te boven te komen.
Yoshihide Suga
Japans premier

Met de opheffing van de noodtoestand effent premier Yoshihide Suga het pad naar de start van de Spelen op 23 juli. De regeringsleider wil de wereld tonen dat Japan de sanitaire crisis achter zich kan laten. Suga wil tot elke prijs vermijden dat China, dat in februari de winterspelen organiseert, het eerste land wordt dat erin slaagt de Spelen te organiseren na de pandemie. 

Amper bewegingsvrijheid

Het pad naar de vierjaarlijkse hoogmis van de sport was afgelopen maanden bijzonder hobbelig. Met een motie van wantrouwen tegen de regering, 10.000 vrijwilligers die afhaken en het gros van de bevolking (83%) dat een uitstel of annulatie verkiest. 

Naast de hete adem van aartsrivaal China in de nek zijn er de immense financiële belangen. Het Internationaal Olympisch Comité haalt meer dan 70 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van de televisierechten. Comcast-dochter NBCUniversal, de Amerikaanse rechtenhouder, heeft voor 1,3 miljard dollar aan advertenties verkocht voor de Spelen. 

In de stadions wordt het een ongeziene competitie: ingekorte openings- en sluitingsceremonies en amper bewegingsvrijheid voor de 11.000 atleten, hun entourage en journalisten. Toeristische uitstapjes zijn uit den boze en functionarissen gaven aan dat ze met de gps-gegevens van de telefoon de handel en wandel zullen controleren. De atleten moeten zich elke dag laten testen op corona.

Buitenlandse toeschouwers zijn niet welkom. Dat betekent een serieuze streep door de rekening van de opbrengsten van de Spelen. Of Japanners op de tribunes mogen plaatsnemen, beslissen de organisatoren en de regering volgende week.

Geen of beperkt publiek

De medische experts die de regering adviseren, roepen op geen publiek toe te laten. Ze berekenden dat de verspreiding van de delta- of Indiase variant en 10 procent meer mensen die zich in Tokio verplaatsen een nieuwe besmettingsgolf kunnen aanwakkeren.

We kunnen niet vertrouwen op de impact van de vaccinaties.
Takaji Wakita
Hoofd van de experts die de Japanse regering adviseert

‘We kunnen niet vertrouwen op de impact van vaccinaties. We moeten actie ondernemen om de verspreiding van de deltavariant en de stroom mensen te beperken’, zegt hoofdexpert Takaji Wakita. Slechts 15 procent van de Japanners heeft al minstens één covidspuit gekregen. Ter vergelijking: in ons land is dat meer dan de helft

Het verbieden van alle toeschouwers is volgens de experts de minst risicovolle keuze. De organisatoren zouden graag 10.000 mensen binnenlaten in de stadions. 

Hiroshi Nishiura, epidemiologisch adviseur van de regering, stelt dat als de toestand verslechtert, het mogelijk moet zijn de Spelen alsnog te annuleren - ook als ze al aan de gang zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud