Japanse centrale bank gaat meer aandelen inkopen

Haruhiko Kuroda, de gouverneur van de Japanse centrale bank ©AFP

In een poging de Japanse economie op hogere toeren te krijgen gaat gouverneur Hauhiko Kuroda jaarlijks voor 6.000 miljard yen (52 miljard euro) aandelen opkopen.

Tot dusver waren de aankopen van ‘exchange-traded funds’, zeg maar aandelen, beperkt tot 3.000 miljard yen. Het opkoopprogramma van staatsobligaties blijft ongewijzigd op 80.000 miljard yen staan. Ook aan de negatieve rente (-0,1%) raakt de Japanse centrale bank niet.

Als reden voor de verdere versoepeling van het monetair beleid verwijst Kuroda naar de beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, waardoor de wereldwijde economische onzekerheid is toegenomen.

Het lijdt weinig twijfel dat de Japanse centraal bankier onder druk stond om enige actie te ondernemen. Premier Shinzo Abe kondigde twee dagen geleden immers een stimuluspakket ter waarde van 28.000 miljard yen aan, waarvan hij volgende week meer details bekendmaakt, en de centrale bank kon niet achterblijven.

De ingrepen zijn echter kleiner dan verwacht. De meeste economen hadden een nieuwe renteverlaging verwacht en nog forsere aankopen van staatspapier.

Dat de Japanse centrale bank het bescheiden houdt, kan erop wijzen dat haar ze haar meeste kruit heeft verschoten. Ze koopt als sinds maart 2013 massaal obligaties op om de Japanse economie aan te vuren en meer inflatie te creëren, maar zonder veel resultaat.

Tekenend is trouwens dat Kuroda de opdracht heeft gegeven om de effectiviteit van het beleid van de Bank of Japan te onderzoeken. Iets wat op de volgende rentevergadering in september zijn beslag zal krijgen.

Als reactie op de nieuwe maatregelen van de centrale bank steeg de yen met bijna 2 procent tegenover dollar en euro. Beleggers reageerden met weinig enthousiasme. De beurs van Tokio beleefde een volatiele sessie, maar de indexen sloten toch in de plus. De Nikkei225 eindigde 0,6 procent hoger, de Topix won 1,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud