in memoriam

Lee Kuan Yew (1923-2015), 'vader van Singapore'

In Singapore is Lee Kuan Yew overleden, de eerste premier van de stadstaat en de architect van de snelle ontwikkeling ervan.

Lee Kuan Yew werd 91 en overleed in de vroege uren van maandagochtend lokale tijd, in het ziekenhuis waar hij opgenomen was. Hij wordt beschouwd als de stichter van het moderne Singapore, de man die de Aziatische stad in een ijltempo omvormde van een Britse buitenpost tot het Aziatische centrum van internationale handel en financiën en een na te streven voorbeeld voor veel andere landen, van China (Deng Xiaoping verwees naar Singapores sterke sociale orde toen hij zijn hervormingen lanceerde in 1992) tot Dubai.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMap

Hij stond mee aan de wieg van de People's Action Party, die Singapore regeert sinds 1959 en werd de eerste premier van de stadstaat na de afscheiding van Maleisië in 1965. Om de vrede te bewaren tussen de verschillende bevolkingsgroepen, met een Chinese meerderheid en Indiase en Maleise minderheden, behield hij het Engels als officiële taal en riep hij een reeks regels in het leven om de harmonie te bewaren, waar er in 1950 nog dodelijke rellen tussen de bevolkingsgroepen waren geweest.

Onder Lee Kuan Yew, die rechten had gestudeerd in Cambridge, koos Singapore al vroeg in zijn nu bijna 50-jarige bestaan voor een zeer proper en groen imago, en groeide het uit tot een van de welvarendste landen van de wereld. Een bepalende rol is weggelegd voor de staatsholding Temasek, die participaties heeft in een reeks grote bedrijven.

Daar staat tegenover dat Lee weinig oppositie tolereerde, achter de façade van een democratische staat in westerse stijl waar elke burger een gelijke stem heeft. Er is ook geen persvrijheid. Rechtszaken tegen opposanten en pers zijn zeer courant.

Ook nu nog is de harde hand van de staat in ieders dagelijkse leven voelbaar van de 5,4 miljoen inwoners. Bekend is het verbod kauwgom te verkopen. Op een reeks vergrijpen staan stokslagen, en op moord en drughandel de doodstraf. Anderzijds wordt Lee erom geprezen dat Singapore nooit corruptie heeft getolereerd, een uitzondering in de regio.

Lee nam ontslag als premier in 1990 maar bleef zeer invloedrijk als minister en later als 'mentor' voor zijn oudste zoon Lee Hsien Loong die in 2004 premier werd. In 2011 trad hij terug nadat de PAP zijn slechtste verkiezingsuitslag sinds 1965 had geboekt. In dat jaar bracht hij zijn memoires uit. 'Wat jonge Singaporezen van me denken, is irrelevant voor me', stelde hij. 'Ik heb lang genoeg geleefd om te weten dat je geïdealiseerd kan worden bij leven en verafschuwd na je dood.'

Lee Kuan Yew's Singapore: An astonishing record http://t.co/G02XATYydF pic.twitter.com/H4gK3fyjrR— The Economist (@TheEconomist) 23 maart 2015

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud