Meer dan 3.600 doden na aardbeving Nepal
Na de zwaarste aardschok in Nepal in 80 jaar zijn volgens de jongste berichten al meer dan 3.617 doden geteld. België stuurt 45 hulpverleners van het B-Fastteam naar het verwoeste Himalayaland, maar dat team geraakt voorlopig niet ter plaatse. Intussen raakte bekend dat twee Belgen gewond raakten.
In Nepal wordt met de moed der wanhoop voort gezocht naar overlevenden van de krachtige aardbeving met 7,9 op de schaal van Richter, die zaterdagmorgen een humanitaire en materiële ravage aanrichtte in het straatarme Himalayaland.
Vaak wordt gewoon met de handen puin geruimd, omdat de Nepalese overheid niet over de geschikte hulpmaterialen beschikt, of omdat bulldozers niet op de getroffen plekken raken. Het helpt ook niet dat nog steeds naschokken gevoeld worden. Zondagochtend werd zelfs melding gemaakt van een nieuwe aardbeving met 6,7 op de schaal van Richter, die ook op Mount Everest nieuwe lawines veroorzaakte.
In Nepal zijn ondertussen volgens de jongste berichten 6.500 gewonden geteld. Volgens een politiefunctionaris zijn er inmiddels al zeker 3.617 doden. De dodentol in de hoofdstad Kathmandu loopt op tot meer dan 700.
Ook in de buurlanden vielen slachtoffers. In het noorden van India is het dodentol opgelopen tot 57. In Bangladesh werd één dode gemeld en ook in Tibet zijn er al 17 slachtoffers teruggevonden.
De vrees bestaat dat dit aantal nog zal oplopen. De aardbeving van zaterdagochtend geldt als de zwaarste in Nepal sinds 1934. Toen vielen er meer dan 8.500 doden.
The Nepal earthquake is thought to be worst since 1934. This is what happened then. http://t.co/5m5npW7C66 pic.twitter.com/bLEmDY2WPx— Wall Street Journal (@WSJ) April 25, 2015
Nepal, een straatarm land met 28 miljoen inwoners dat geprangd ligt tussen China en India, is vooral bekend vanwege zijn Himalayagebergte, dat jaarlijks veel klimtoeristen lokt. April en mei behoren tot de populairste maanden om Mount Everest te beklimmen. Geschat wordt dat zich zo'n 300.000 buitenlanders in Nepal bevinden, onder wie zo'n 90 Belgen.
Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen melding gekregen dat er Belgen onder de doden zijn. Intussen vernam Het Nieuwsblad wel dat twee Belgen gewond zouden zijn, van wie een ernstig.
Ook op de hoogste berg ter wereld loopt de dodentol op. In een basiskamp op Mount Everest zijn al zeker 17 doden geteld, nadat het bedolven raakte onder een lawine. Honderden anderen zijn gestrand, van wie velen gewond zijn. De eerste evacuatievluchten zijn opgestart.
In Kathmandu liggen volgens ooggetuigen de straten bezaaid met doden. Schrijver Kashish Das Shrestha zegt dat vooral oude huizen en historische tempels in Kathmandu getroffen zijn. Het cultureel belangrijke Durbarplein in het centrum van Kathmandu - Unesco-werelderfgoed - is niet meer te herkennen, zegt Shrestha. De negen verdiepingen tellende Dharaharatoren is ingestort, daaronder zou een 50-tal mensen liggen.
Logistieke uitdaging
De hulpverlening wordt een logistieke uitdaging, stelt het Rode Kruis-Vlaanderen, dat de voorbije jaren actief was in Nepal en er zo'n 40.000 eerstehulpcursussen gaf. Veel mensen wonen er in bergachtig en moeilijk bereikbaar gebied. Het gebied waar het epicentrum lag, is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit veel kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn, aldus Dries Goeminne van het Rode Kruis-Vlaanderen.
Nepal heeft ondertussen de noodtoestand uitgeroepen en internationale hulp gevraagd. Uit de buurlanden India en China zijn al de eerste vliegtuigen met hulpgoederen opgestegen. Ook de Verenigde Staten sturen een hulpploeg. België stuurde zondagmiddag het B-Fastteam met zowat 45 hulpverleners naar Nepal. Maar dat team zal pas morgen kunnen landen in Kathmandu. In afwachting staat het vliegtuig in het Indiase New Delhi.
Artsen Zonder Grenzen België stuurt een tienkoppig team en twee vrachtvliegtuigen met 25 ton hulpgoederen naar het getroffen land. De Europese Commissie trekt 3 miljoen euro uit voor Nepal.
Rode Kruis
Het Rode Kruis-Vlaanderen maakt 100.000 euro vrij uit het noodhulpfonds. Dat geld stroomt via de internationale Rode Kruisnetwerk onmiddellijk door naar de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Bovendien roept Rode Kruis-Vlaanderen de bevolking op om geld te storten. Bijdragen zijn welkom op het rekeningnummer BE 53 0000-0000-5353 met vermelding "Nepal".
Het geld is dringend nodig om de getroffen bevolking van de meest levensnoodzakelijke dingen te voorzien. Het gaat dan om kookmateriaal, kleren, hygiënische producten, tentzeilen, voeding, enz. Dankzij het bestaande netwerk van zowel Rode Kruis Vlaanderen als dat van het Nepalese Rode Kruis kan dat zeer snel en efficiënt tot bij de mensen geraken die die hulp écht nodig hebben.
Personen in Nepal en in het buitenland, ook in België, kunnen zich registreren op de website Family Links van het Internationale Rode Kruis. Ze kunnen hun familie en vrienden via de site laten weten dat ze veilig zijn. En ze kunnen ook hun huidige contactgegevens doorgeven. Personen die hun familieleden zoeken, kunnen deze lijst bekijken om informatie te vinden. Ze kunnen ook de namen van familieleden en vrienden registreren om ze te vragen contact met hen op te nemen.